Linkuri accesibilitate

România: Coplata pentru servicii medicale, între necesitate și bombă socială.


Ministrul Sănătății afirmă că „pentru un anumit tip de servicii cu siguranță este nevoie de asigurări suplimentare”.
Ministrul Sănătății afirmă că „pentru un anumit tip de servicii cu siguranță este nevoie de asigurări suplimentare”.

O Ordonanță de urgență în România stabilește o contribuție personală a pacientului român pe care o va plăti pentru servicii în mediul privat, așa-numita coplată.

Ordonanța de urgență adoptată miercuri de Guvernul României prevede că pacienții români, care aleg să se trateze la furnizori privați de servicii medicale, vor acoperi diferența dintre tariful decontat de Casa de Asigurări și prețul cerut de furnizor.

În raportul din 2017 al Institutului Național de Statistică privind condițiile de trai din România se arată că 6,7% dintre români nu au avut acces la servicii medicale de specialitate din cauza unor dificultăți financiare. În cazul persoanelor peste 65 de ani, procentul sare de 16%.

Europa Liberă a stat de vorbă cu toți actorii implicați. Fragmente din interviuri:

Ministrul - Vom redefini pachetul de bază. Pentru anumite servicii e nevoie de asigurări suplimentare

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „În primul rând, exista nevoia de transparentizare a sumelor pe care pacienții le plăteau în sistemul privat.

Apoi, există situația în care instituțiilor publice li se decontează același tarif pe serviciul medical, dar li se plătește în plus, prin act adițional la contractul cu Casa de asigurări, cheltuiala de personal, respectiv majorarea.

Prin urmare, trebuia să dăm posibilitatea furnizorului privat de a încasa corect contravaloarea serviciului pe care îl prestează. Deci nu în zona gri și la nivelul la care se decontează la stat.

Vor fi definite prin norme serviciile la care se va aplica această contribuție personală și nivelul ei, pentru că nu va putea depăși o anumită limită maximă.

Din punctul meu de vedere va fi stimulativ atât pentru furnizorii publici, cât și cei privați și se pun bazele unui sistem concurențial între public și privat.

De asemenea, prin normele (de la Contractul cadru) vom redefini pachetul de bază, astfel încât să aibă acces cât mai mulți pacienți, dar în condițiile pe care sistemul românesc le are în acest moment. Este o necesitate.

Pentru un anumit tip de servicii, cu siguranță este nevoie de asigurări suplimentare. Și atunci vom începe să definim aceste lucruri.

În același timp, Școala Națională de Sănătate Publică a început să lucreze la redefinirea sistemului DRG ca să poată fi recuantificat întregul standard de cost din sistemul sanitar. Este un proces îndelungat care va dura probabil doi ani, dar este bine că se începe.”

Pacientul - O bombă socială

Vasile Barbu, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților: „Este un mare dezavantaj și va lovi într-o anumită pătură socială: bolnavii cronici, acuți. Sau mămici. Peste 300.000 de mămici merg anual la medic cu copiii și de acum încolo vor trebui să pună bani deoparte.

Dispare, de fapt, asigurarea socială de sănătate. Ea este nesemnificativă pentru ambulatoriu și mai rămâne cea de spital, dar de multe ori pacienții sunt trimiși în privat ca să facă anumite analize medicale. Pentru pacienții cu venituri mici va fi un dezastru. Eu o numesc o bombă socială.

Practic, peste tot într-un fel sau altul, pacientul va plăti. Medicina de policlinică, medicina de familie, medicina de laborator - toate sunt private. Chiar și din spitale, pacienții sunt trimiși în privat ca să facă unele analize. Practic, statul își ia mâna de pe pacientul asigurat social și îi spune ‘Descurcă-te’. Ce vor face copiii, pensionarii, persoanele cu dizabilități?!

E adevărat că sunt doar 5 milioane de contribuabili la asigurările de sănătate, dar ce vor face ei?!”

Privatul - Pacienții oricum plăteau diferența sub alte forme

Eduard Dobre, director executiv PALMED: „Pentru furnizorii privați de servicii medicale principalul avantaj este că vor putea lucra la costul real al serviciului prestat.

Fiecare își face un calcul - cheltuieli cu materiale, medicamente, manoperă, personal - iar calculele există de mulți ani. Însă tarifele cu care lucrează Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu sunt actualizate de foarte mult timp.

Tarifele nu acoperă nici pe departe costul real al unui serviciu medical. S-au făcut investiții în echipamente, s-au crescut salariile, au crescut prețurile la utilități, dar tarifele nu s-au actualizat.

Toți furnizorii intră în contract cu casa de asigurări dacă îndeplinesc anumite criterii, aceleași pentru toți. Tarifele la care sunt decontate serviciile sunt iarăși aceleași, atât la privați, cât și în sectorul public.

Există însă o diferență: salariile crescute în sectorul public nu sunt cuprinse în aceste tarife. Pe când la furnizorul privat, orice mărire de salariu sau de cost se vede în tariful serviciului.

Nu cred că va însemna o creștere de prețuri pentru pacienți, aceștia plăteau și până acum diferența, dar sub alte forme: dosar medical, analize complementare, taxa de cazare. De acum, pacientul va ști foarte clar ce plătește.”

Politigraf

XS
SM
MD
LG