Linkuri accesibilitate

România: de unde provin cei 25% dintre copiii care nu au luat 5 la Evaluarea Națională


Copiii de la sate sunt mai săraci și eșuează la școală mult mai des decât cei din orașe.

Aproape 25% dintre copiii care au participat la examenul de evaluare națională din România au obținut medii mai mici de 5 și cei mai mulți dintre ei provin din județe sărace. Evaluarea Națională se dă la sfârșitul clasei a opta și contează pentru alegerea liceului.

În mediul rural sunt de circa două ori mai mulți elevi care nu au reușit să aibă media 5. Eșecul este practic direct proporțional cu sărăcia, care include mai multe variabile: infrastructură școlară deficitară, insuficeința cadrelor didactice, absența părinților sau neimplicarea lor, pe scurt excluziune socială.

Peste 20% dintre copiii români trăiesc în condiții materiale extrem de precare și circa 35% trăiesc sub pragul de sărăcie.

Din acest punct de vedere România se află în fruntea statelor europene în care copiii sunt afectați de sărăcie.

Evaluarea Națională a scos la iveală că judete în care elevii au obținut cele mai slabe performanțe sunt cele din sudul tarii - Giurgiu, Teleorman, Calarasi unde în jur de 65% dintre copii nu au luat nota 5 plus două dintre cele mai sarace judete din Moldova – Botoșani si Vaslui unde rata celor care nu au obținut media 5 se apropie de 70%.

Aceste județe sunt foarte puțin urbanizate, iar decalajul sal-oraș devine tot mai mare, cel puțin în privința educației și al indicelui de sărăcie.

Astfel, în România 16,4% dintre tinerii între 18 și 24 de ani au părasit timpuriu sistemul de învățământ și formare professională. În zonele ruarale, rata este, însă de aproape 30%, iar în rândul populației rome rata este 77%.

Nivelul sărăciei și al excluziunii sociale din zonele rurale este mai mare de două ori față de cel din orașe.

În plus, potrivit studiului dat publicității anul trecut de Fundația World Vision, aproape 40% dintre copiii de până la 15 ani, care cresc la țară sunt analfabeți funcțional.

Unul din doi copii români se confruntă cu riscul de sărăcie, majoritatea în zona rurală. De altfel, România are cea mai mare pondere a copiilor care trăiesc în sărăcie din Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG