Linkuri accesibilitate

România: Economia s-a contractat și șomajul a crescut. Care sunt categoriile vulnerabile?


În România, pandemia de coronavirus a provocat o gravă criză socială.

Aproape o jumătate de milion de români nu au un loc de muncă, iar riscul ca numărul celor care îngroașă rândurile șomerilor să crească este mare, spun specialiștii consultați de Europa Liberă.

Potrivit Institutului Național de Statistică rata șomajului a urcat, în luna iulie, la 5,4%, adică peste 480.000 de persoane cu vârste între 15 și 74 de ani nu au un loc de muncă, fie că sunt sau nu cuprinse în schema de ajutor de șomaj. Este unul dintre cele mai mari niveluri ale șomajului din 2017 încoace. Față de luna iunie, sunt cu 10.000 mai multe persoane rămase fără un loc de muncă.

Din datele Ministerului Muncii, reiese că, doar la nivelul lunii iulie, peste 280.000 de persoane sunt în evidențele AJOFM, adică primesc indemnizația de șomaj.

„În această perioadă au venit mai mulți oameni să își caute un loc de muncă. Sunt mulți care, din cauza pandemiei, s-au trezit fără un loc de muncă peste noapte”, spune directoarea de producție a unei companii autohtone de mase plastice, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Compania la care lucrează a avut comenzi mari în perioada pandemiei, mai ales în primele luni când, din cauza carantinei, din China nu au mai ajuns pe piața românească atât de multe produse și astfel a fost nevoie de mai multă mână de lucru.

Mai multe amănunte pe pagina Radio Europa Liberă România.

Politigraf

XS
SM
MD
LG