Linkuri accesibilitate

România: O sărbătoare ratată


La Iași, de Ziua Unirii, 24 ianuarie 2022
La Iași, de Ziua Unirii, 24 ianuarie 2022

Din cauza pandemiei, sărbătorirea la Iași a Unirii Principatelor urma să se desfășoare într-o formulă restrânsă, limitată la câteva manifestări cu valoare simbolică. A profitat de această situație partidul extremist AUR, care a găsit încă un prilej să transforme exprimarea sentimentelor patriotice într-un spectacol de un exhibiționism penibil.

România: O sărbătoare ratată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:52 0:00

Susținători ai partidului, unii veniți din diferite locuri din țară, au mărșăluit prin centrul orașului și, ajunși în Piața Unirii, au ascultat un concert de muzică populară și s-au prins în tradiționala horă. Totul era în disprețul regulilor ce trebuie respectate în aceste zile când numărul de persoane contaminate bate record după record. Au fost acolo liderii partidului, George Simion și Claudiu Târziu, precum și Călin Georgescu, cel pe care partidul intenționează să-l propună candidat la viitoarele alegeri prezidențiale.

Venirea acestuia din urmă la Iași este un semn că extrema dreaptă nu mai are nici o reținere în a-și dezvălui intențiile și afilierea ideologică. Mă întreb câtă lume știe de existența asociației numită „Mișcarea pământului strămoșesc” condusă de Călin Georgescu. Or, „Pământul strămoșesc” a fost o revistă a Gărzii de Fier, ceea ce înseamnă că AUR se reclamă, în mod explicit, de la gândirea legionară. Și președintele asociației „Mișcarea pământului strămoșesc”, Călin Georgescu, și vicepreședintele ei, Ovidiu Hurduzeu, au trăit, au studiat ori au lucrat în Occident ceea ce nu-i împiedică să fie antiamericani și anti-Uniunea Europeană. Acolo, la „Mișcare”, găsim așadar ideologia, pe când Simion și ai lui asigură interfața cu publicul. Să adaug că liderii ideologici și politici ai Mișcării sunt foarte apreciați și încurajați de propaganda rusească.

Acțiunile pe care le-a întreprins în ultimele săptămâni AUR dovedesc că violența este înscrisă în genele acestui partid. A fost, spre exemplu, asaltul asupra Parlamentului, a fost apoi operațiunea de comando vizând primăria din Timișoara, unde s-au scandat lozinci xenofobe. Astfel de manifestări, tipic fasciste, sunt privite cu îngăduință de autorități, care nu iau măsurile ce se impun. În consecință, Simion și ai lui consideră că își pot permite orice. Discursul celor de la AUR este împănat cu cuvinte precum „neam”, „țară”, „popor” etc. și cu clișee naționaliste. În fapt, au confiscat patriotismul, profitând și de nivelul lamentabil al vieții politice și de scandalurile de corupție.

Profitând însă și de complicitatea celor din mass-media, așa cum am văzut chiar dăunezi la Iași: toate camerele de televiziune îi căutau pe cei de la AUR în timp ce grupul reprezentând organizațiile civice din Iași trecea neobservat, grup care, prin bannere și panouri, atrăgea atenția asupra necesității ca această parte a țării să nu mai fie marginalizată de către guvernanți. Iată că, și de data aceasta, scandalul ieftin a pus în umbră mesajul constructiv pe care dorea să-l trimită societatea civilă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG