Linkuri accesibilitate

România: Răsplata jertfei patriotice


Două articole din presă, în Newsweek România și în Ziarul de Iasi, mi-au atras atenția asupra unei fundații despre care, recunosc, nu știam nimic. Este vorba de Fundația Internațională Omenia, fondată și condusă de Minodora Ilie, având în spate aproape trei decenii de existență. A organizat mai multe manifestări la Câmpulung Muscel și s-a specializat, după câte se pare, în distribuirea – cu generozitate – de diplome de onoare.

Fondatoarea, Minodora Ilie, a fost în primul deceniu de după Revoluție de mai multe ori consilier de stat și a activat în zona partidului lui Ion Iliescu. O vreme președinte de onoare a fost Patriarhul Daniel care însă a rupt, la un moment dat, toate legăturile cu fundația. Printre vicepreședinți se află Ioan Talpeș, fost șef al Serviciului de Informații Externe și omul de afaceri de origine libaneză Mohamed Murad. Printre vicepreședinți mai erau și Paul Lambrino cu soția, cei care își spun „Prințul Paul” și „Prințesa Lia”; consortul, cum se știe, a fugit în străinătate ca să scape de închisoare. La mare cinste, în cadrul fundației, este și Ecaterina Andronescu, fostă, în mai multe rânduri, rector al Politehnicii bucureștene, fostă ministru al educației, actualmente trasă de PSD pe linie moartă. O secondează Dan Tudorache, fost primar al sectorului 1 din București, acuzat în prezent de acumularea de foloase necuvenite.

Ceremoniile de decernare a diplomelor de onoare au loc cu ocazia unor banchete. Minodora Ilie ține discursuri sforăitoare, se intonează cântece religioase și melodii populare, se face paradă de patriotism. Fără teamă de ridicol, la ediția din 2016, de exemplu, s-au acordat diplome de onoare post-mortem unor politicieni țărăniști, Corneliu Coposu și Ion Diaconescu, precum și … papei Ioan Paul al II-lea. La manifestări participă o adunătură pestriță, parlamentari PSD, afaceriști dubioși, ziariști sulfuroși, foști membri importanți ai serviciilor secrete, reprezentanți ai jandarmeriei etc. E un fel de mafie autohtonă ce încearcă să pară onorabilă.

Cireașa de pe tort a pus-o anul acesta acordarea diplomei de onoare lui Miron Cozma, pentru (țineți-vă bine) „Deosebite fapte de omenie și o viață pusă în slujba poporului român”. Da, este chiar Miron Cozma fostul lider al minerilor, cel care semăna groaza în bucureșteni, cel care a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru isprăvile sale de la mineriade și care e continuare acuzat de infracțiuni împotriva umanității pentru violențele din iunie 1990. Gestul de a-i acorda o distincție lui Miron Cozma este absolut halucinant și e o insultă inadmisibilă la adresa celor care au suferit de pe urma mineriadelor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG