Linkuri accesibilitate

România: Scandalul vaccinărilor peste rând. De ce e nervos ministrul de Interne


Ministrul român de Interne, Lucian Bode
Ministrul român de Interne, Lucian Bode

Scandalul vaccinărilor peste rând produce nervozitate, nu atât din cauză că 0,4% din totalul vaccinaților ar fi primit doza de imunizare fără să fi avut dreptul, ci fiindcă lista făcută publică de Ministerul Sănătății din România cuprinde date complete de la toți cei vaccinați, inclusiv militari care pleacă în misiune, ofițeri ai serviciilor secrete aflați sub acoperire, persoane din serviciul de spionaj al țării, polițiști care anchetează cazuri sensibile. În plus, mai spune ministrul de Interne, Lucian Bode, persoanele respecte pot fi identificate după locurile în care au fost făcute vaccinurile. Ministrul este revoltat și pentru că au ajuns să fie publicate online locații ale instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și ale serviciilor.

Publicarea datelor referitoare la pandemie şi la campania de vaccinare de către Ministerul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a provocat nemulțumiri la adresa ministrului, după ce a fost invocat caracterul secret al unora dintre date. Voiculescu a argumentat în favoarea sa cu nevoia de transparenţă, în vreme ce premierul a dispus verificări.

Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul

Recorder a anunţat miercuri că a obţinut, din surse oficiale, statisticile complete despre dozele de vaccin administrate în România până pe data de 5 martie. Datele arată că peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia naţională de vaccinare. iar peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a, (adică populaţia generală fără probleme medicale cu vârsta sub 65 de ani), care au fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al persoanelor de peste 65 de ani şi chiar înaintea unor cadre medicale.

Potrivit concluziei Recorder vaccinarea peste rând nu a fost un fenomen de proporții, dar a fost prezentă pe tot parcursul campaniei de imunizare și s-a practicat inclusiv în centrele speciale ale instituțiilor de forță care ar fi trebuit să vegheze la respectarea strictă a regulilor impuse de strategia națională de vaccinare.

Nu pare destul de clar încă dacă familiile angajaților instituțiilor de forță au fost vaccinați ilegal sau nu. Unii dintre oficiali vorbesc despre o circulară a ministerului Apărării, care respinge însă existența ei. Ministerul Român al Apărării insistă că cităm "vaccinarea a mai puțin de 20.000 de cadre militare și personal civil în activitate din MApN, dintr-un total de aproape 2 milioane de români imunizați până în prezent, nu poate fi considerată un privilegiu, ci o stare de normalitate".

În România au fost vaccinate până acum 1.103.002 persoane între care 636 de mii cu ambele doze. În total, au fost administrate 1.739.482 de doze.

Peste 500 000 de persoane vulnerabile au fost deja vaccinate, dar sunt încă destui oameni în această categorie, care până acum nu au găsit loc pe liste. Peste 300 000 de angajați în domeniile esențiale și aproape 300 000 de cadre medicale au fost imunizate

Frauda totalizează 4500 de persoane care au beneficiat de vaccinare, deși se încadrau legal doar în etapa a 3-a. Ele provin în majoritate din câteva centre de vaccinare care nu sunt deschise publicului larg, dedicate categoriilor esențiale.

XS
SM
MD
LG