Linkuri accesibilitate

România serbează împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire (VIDEO/Galerie foto)


Președintele Klaus Iohannis la parada militară de la Arcul de Triumf din București
Președintele Klaus Iohannis la parada militară de la Arcul de Triumf din București

Ceremonii și proteste anunțate la București și în numeroase orașe ale țării.

La București a avut loc parada militară de Ziua Națională a României, în care, anul acesta, este serbată și împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire.

Liderii de stat prezenți la ceremoniile de la Arcul de Triumf
Liderii de stat prezenți la ceremoniile de la Arcul de Triumf

La parada de la Arcul de Triumf au defilat aproximativ 4.000 de militari şi specialişti. Au fost prezenți președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, membri ai guvernului și cei doi președinți ai camerelor parlamentare. La ceremonie au asistat și fostii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu.

La Alba Iulia, aproximativ zece mii de oameni au participat la un marş al Unirii României cu Basarabia. Participanții, venind din mai multe județe ale țării. relatează Mediafax.

În Sala Unirii din Alba Iulia a fost citită, „Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba lulia”. Este sala în care cu 100 de ani în urmă delegaţii românilor transilvăneni au votat Unirea Transilvaniei cu România. În cursul după amiezii este inaugurat Monumentul Unității Naționale, în prezența președintelui Klaus Iohannis, relatează Hotnews.

Tot pentru astăzi 1 decembrie au fost anunțate o serie de proteste la București și în multe alte orașe din România, organizate în majoritatea prin rețelele sociale. Unul din proteste este îndreptat împotriva jandarmilor, ca reacție la intervenția brutală a forțelor de ordine pe 10 august, la București, împotriva manifestanților anti-guvernametali.

La București și în alte orașe din România este anunțat și un alt protest, după manifestările oficiale. În capitala ar urma să înceapă la ora 16.00 în Piata Victoriei. Pe Facebook a fost creat evenimentul „La mulți ani în UE, România! E timpul să scapi de hoți!”.

Aceasta este lista orașelor din România, întocmită de Hotnews, în care au fost anunțate proteste de 1 decembrie: București, Pitești, Bacău, Timișoara, Alexandria, Călărași, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Slobozia, Drobeta Turnu Severin, Constanța, Iași, Bistrița-Năsăud, Zalău, Satu Mare, Botoșani, Reșița, Deva, Arad, Baia Mare, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamț, Vaslui, Târgu Jiu, Oradea, Cluj, Ploiești, Giurgiu, Focșani, Galați, Craiova, Brăila, Târgoviște, Tulcea, Brașov, Buzău și Suceava

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG