Linkuri accesibilitate

România, Ungaria și Georgia vor semna un acord privind energia electrică cu Azerbaidjanul


Ursula von der Leyen și Ilham Aliev. Azerbaidjanul a semnat în iulie un acord referitor la Parteneriatul Strategic în domeniul energiei, 18 iulie 2022
Ursula von der Leyen și Ilham Aliev. Azerbaidjanul a semnat în iulie un acord referitor la Parteneriatul Strategic în domeniul energiei, 18 iulie 2022

Liderii Ungariei, României, Georgiei și Azerbaidjanului intenționează să se întâlnească sâmbătă, în capitala României, pentru a încheia un acord privind un conector submarin de electricitate care ar putea deveni o nouă sursă de energie pentru Uniunea Europeană, pe fondul crizei energetice provocată de războiul din Ucraina.

Acordul se referă la amplasarea unui cablu pe sub Marea Neagră care ar urma să lege Azerbaidjanul de Ungaria prin Georgia și România, potrivit lui Bertalan Havasi, ofițerul de presă al premierului ungar Viktor Orban.

Havasi a confirmat pentru Associated Press că Orban intenționează să se deplaseze sâmbătă la București pentru a semna acordul.

Agenția ungară de știri MTI a relatat că Orban, președintele român Klaus Iohannis, premierul georgian Irakli Garibașvili și președintele azer Ilham Aliev vor participa la evenimentul de semnare alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, spunea în august că Azerbaidjanul va produce în curând „cantități mari de energie electrică ecologică” și că Ungaria va semna proiectul de conectare, deoarece acesta necesită participarea a două țări membre ale UE pentru a primi finanțare din partea blocului.

Szijjarto a declarat că proiectul ar putea fi finalizat în trei sau patru ani și că ar fi un pas important în direcția diversificării surselor de aprovizionare cu energie și a îndeplinirii obiectivelor de neutralitate a emisiilor de carbon.

XS
SM
MD
LG