Linkuri accesibilitate

România va fi pusă în discuția PE pentru derapaje de la principiile democratice (I.Chifu/Adevărul)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești.

Hotnews publică în format video și în transcriere un interviu cu Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate. Subiectul principal este perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare. Sandu admite că Partidul Socialiștilor are cea mai bună poziție în sondaje. Are impresia că de la București vine susținere pentru Vlad Plahotniuc (Partidul Democrat).

Cele două formațiuni ar fi deja coalizate în secret în intenția de a forma o majoritate după alegeri. Pre-campania electorală nu exclude un rezultat periculos: „În situația în care se materializează un scenariu pesimist, când Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor reușesc să rămână la putere, riscul ca acest plan de federalizare a Republicii Moldova să se realizeze crește semnificativ”. Președinta PAS spune în interviul de la Hotnews și că în Republica Moldova s-a adunat multă ură pe guvernarea actuală, ceea ce creează un potențial de vot în favoarea partidelor cu adevărat democratice și pro-europene. Iată care ar fi intenția lor în acest moment: „vom face tot posibilul și ne vom coaliza – partidele autentic pro-europene, membrii ai societății civile, oameni care se bucură de încrederea cetățenilor – să venim cu o listă națională care ar putea să mobilizeze votul electoratului pro-european. Și ultimele sondaje au demonstrat că sprjinul popular pentru integrarea europeană este în creștere. Această cifră oscilează între 52-55 de procente, dar este suficient de mare astfel încât să ne ofere nouă încrederea că putem să câștigăm aceste alegeri”.

Site-ul G4media publică o știre despre protestul intitulat „Mass-media sub atacul puterii”, prin care mai multe organizații nonguvernamentale, publicații, jurnaliști și asociații de jurnaliști condamnă declarațiile lui Liviu Dragnea, care a cerut recent „proiect de lege pentru a verifica finanțarea publicațiilor critice la adresa Puterii”.

Se apropie referendumul pentru familia tradițională (consultare care, validată, ar putea duce la modificarea unui articol din Constituție). Pe site-ul Contributors, Marius Vasileanu pledează pentru participare la referendum, considerând că rezultatul lui „nu obligă pe nimeni să fie sau nu homosexual, android, clonă umană ori om modificat genetic. Drepturile civile ale tuturora sunt și vor fi respectate, în măsura în care va mai exista civilizație și noțiunea de societate democratică ori un echivalent rezonabil al acesteia”. Opțiunea autorului e la vedere, dar exprimată discret: „Cele mai frumoase femei pe care le-am văzut vreodată în viață au fost femeile însărcinate și cele care tocmai au născut. Este, acolo, pe fața și în jurul ființei lor o lumină pe care nu o vei mai vedea niciunde pe lume…”

În curând, România va fi pusă în discuția Parlamentului European pentru derapaje de la principiile democratice, așa cum s-a întâmplat și cu Polonia și Ungaria. „UE îşi arată colţii, scrie Iulian Chifu pe blogurile „Adevărul”, (...)a intrat într-o zodie a rigidităţii, verticalităţii absolute şi a stricteţii doctrinare în ceea ce priveşte principiile şi valorile europene. O face fără preget, vocal, vizibil, cât se poate de virulent, în primul rând în raport cu acţiunile externe ale terţilor”. Explicația acestei atitudini stă în „renaşterea populismului (ajuns la circa 30% din voturile la nivel european), punerea sub semnul întrebării a drepturilor omului şi valorilor liberale consacrate, abordarea conservatoare excesivă sau chiar ignorarea unor recomandări de la Bruxelles” de către state membre.

XS
SM
MD
LG