Linkuri accesibilitate

România: Viorica Dăncilă, un lider de tranziție


ROMANIA -- Social Democratic Party leader Viorica Dancila delivers a speech after exit polls were published, in Bucharest, November 24, 2019
ROMANIA -- Social Democratic Party leader Viorica Dancila delivers a speech after exit polls were published, in Bucharest, November 24, 2019

Fosta prim-ministră a României, Viorica Dăncilă a reușit să supraviețuiască doar două zile în fruntea PSD, după eșecul de la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.

Social-democrații au obținut cel mai mic scor din istoria lor la scrutinul în urma căruia Klaus Iohannis a primit încă un mandate de președinte al României. 34% a fost scorul candidatei Partidului Social-Democrat, față de 66 de procente cât a obținut Iohannis.

Ultimul mesaj al Vioricăi Dăncilă la plecarea din PSD
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00

Viorica Dăncilă a fost forțată să-și dea demisia într-o ședință agitată a Comitetului Executiv al PSD, organism care coordonează activitatea partidului și care decide asupra chestiunilor esențiale, în afara congreselor, cum ar fi programul, strategia, organizarea alegerilor interne sau eventualele alianțe.

Viorica Dăncilă are 55 de ani și a fost adusă în fruntea guvernului de fostul lider social-democrat, Liviu Dragnea trimis între timp la închisoare din cauza faptelor sale de corupție. Dragnea a ales-o în această funcție, mizând pe loialitatea ei, nu pe profesionalismul sau forța ei politică. Practic, rolul de prim-ministru era alocat din start unei marionete, fiindcă liderul PSD nu putea ocupa fotoliul de șef al guvernului.

În România prin lege nu poate ajunge membru al guvernului cineva care are dosar penal. Viorica Dăncilă, nu avea, așadar o susținere reală în partid. Nici dacă ar fi avut, însă, lucrurile nu ar fi fost mai simple pentru ea. Toți liderii social-democrați care au pierdut alegerile au fost înlăturați fără mustrări de conștiință de concurenții lor politici, sprijiniți de activul de partid. Toți, cu o singură excepție, Ion Iliescu după alegerile din 1996 când a pierdut prezidențialele în favoarea candidatului forțelor democratice, Emil Constantinescu.

Lideri puternici, cu experiența jocurilor politice și cu susțineri serioase, cum a fost Adrian Năstase, au pierdut conducerea partidului, după primul eșec. Totuși, nimeni până acum nu a fost înlăturat atât de rapid ca Viorica Dăncilă.

În locul fostei prim-ministre, PSD va fi condus, până la următoarele alegeri interne de Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților. Social-democrații își continua drumul cu lideri fără prestanță intelectuală.

Ciolacu a terminat o universitate privată fără pretenții și apoi, la fel ca marea majoritate a politicienilor români, și-a adăugat în palmares, studii la Școala Națională de Științe Politice și Administrative SNSPA și cursuri la Colegiul Național de Apărare.

Partidul Social Democrat a fost creat imediat după 1990 de elita așa numită liberală a defunctului Partid Comunist și a trecut printr-o serie de schimbări de nume. În 2016 a câștigat alegerile generale cu 45% din voturile exprimate, un record pe care PSD nu l-a mai avut de la începutul anilor 90.

Politigraf

XS
SM
MD
LG