Linkuri accesibilitate

România: alegerile locale par să cimenteze declinul social-democraților


Nicușor Dan, independentul care va fi viitorul primar general al Bucureștilor, 27 septembrie 2020.
Nicușor Dan, independentul care va fi viitorul primar general al Bucureștilor, 27 septembrie 2020.

PSD pierde Bucureștiul după mai bine de 10 ani de administrație social-democrată. De asemenea președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan își pierde fotoliul în care a stat 20 de ani.

Aceste două eșecuri sugereză că PSD s-a instalat pe o pantă descendentă, după o guvernare în care fostul lider Liviu Dragnea a făcut totul pentru a schimba legile în propriul său interes.

De fapt, din cele 10 cele mai mari orașe din România (București, Brașov, Constanța, Cluj, Iași, Timișoara, Ploiești, Oradea, Craiova, Galați) , doar două au fost câștigate de social-democrați, Craiova și Galați

Influența PSD în politica națională scade accelerat, deci, după ce partidul a luat bătaie anul trecut, atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele prezidențiale. PSD și sateliții săi pierd pe fondul unor candidaturi separate în București, în vreme ce Partidul Național Liberal de guvernământ și Uniunea Salvați România și PLUS au câștigat peste tot unde au participat împreună.

Rezultatele alegerilor locale de duminică arată că schimbarea de generații ar putea duce la o schimbare serioasă a politicii autohtone. PSD scade odată cu dispariția naturală a electoratului său captiv, în vreme ce USR crește odată cu intrarea în scenă a generației Z, născută între 1995 și 2010, care pare destul de angajată politic. Potrivit datelor oficiale, tinerii sub 25 de ani au votat în capitală cu 70% mai mult, decât până acum.

Mai multe: romania.europalibera.org

XS
SM
MD
LG