Linkuri accesibilitate

România Europeană a fost învinsă la urne (Valentin Naumescu/spotmedia.ro)


Revista presei de la București.

Publicația online universul.net dezvoltă declarații ale vicepreședintelui parlamentului de la Chișinău Mihail Popșoi despre problema transnistreană, despre relația cu Uniunea Europeană și NATO în context constituțional. Popșoi susține poziția exprimată de președintele ales al Republicii, Maia Sandu, și anume că trupele ruse din Transnistria trebuie retrase. Este, o repetă vicepreședintele forului legislativ, poziția susținută încă din 2003 de conducerile succesive ale Republicii Moldova, la care Rusia a răspuns constant prin.. ignorare. Problema neutralității și, deci, a colaborării cu NATO; stipulată de Constituție trebuie citită nuanțat, susține Mihail Popșoi. „Începând cu anul 2014, a spus domnia sa, Republica Moldova a detașat contingente de militari ai Armatei Naționale în misiunea KFOR din Kosovo, în componența Forței Multinaționale de Menținere a Păcii. (...) Cooperarea Armatei Naționale cu NATO este foarte strânsă, dar nu are nicio legătură cu soluționarea diferendului transnistrean”. Cât despre relația cu Uniunea Europeană, Popșoi consideră că toată lumea a avut de câștigat în țară, transnistrenii parcă chiar mai mult, pentru că 60% din exporturile lor merg către Europa, iar din 2014, toți cetățenii Republcii Moldova călătoresc fără vize. Oficialul de la Chișinău insistă că țara are nevoie de un alt parlament și de un alt guvern, cât mai curând.

O știre preluată de spotmedia.ro informează că premierul Ion Chicu a fost confirmat cu COVID-19 și că „luni a participat la şedinţa de lucru tradiţională cu Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi pentru a examina agenda evenimentelor pentru săptămâna care a început”.

„Chiar dacă, până la urmă, cu chiu, cu vai, se va forma majoritatea parlamentară PNL-USR-PLUS-UDMR (poate şi PMP, aflat la limita pragului electoral), inclusiv cu sprijinul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, ar fi încă o lipsă de realism să nu recunoaştem că România Europeană a fost, totuşi, învinsă la urne, cel puţin în raport cu propriile aşteptări, primind o lovitură dureroasă”, scrie pentru spotmedia.ro Valentin Naumescu. Legat de apariția partidului extremist Alianța pentru Unitatea Românilor, AUR, Naumescu o pune pe seama faptului că în România există acum „o populaţie dezarticulată, ruptă, împărţită între cei cu mari carenţe educaţionale, frustraţi şi uşor de manipulat dar care au Facebook, care votează anti-sistem din ignoranţă sau din ură, crezând că, în sfârşit, a venit şi vremea lor, cei educaţi dar indiferenţi, care-şi văd de treburile lor, creându-şi mici insule izolate de confort individual, şi vârfurile implicate doar în proiecte care se desfăşoară undeva la mari altitudini sociale şi intelectuale, pe baza unor viziuni idilice, cele trei categorii privindu-se reciproc cu dispreţ”. Partidele românești nu sunt acum credibile pentru că din ele lipsesc elitele. ”În acest moment respingerea este reciprocă, nici elitele nu vor să intre în partide, nici partidele nu au nevoie de ele”.

Se discută mult despre prezența în prima linie a Alianței pentru Unitatea Românilor a unor intelectuali cunoscuți. Cel mai des vine vorba despre Sorin Lavric și afirmațiile lui stupefiante. Acesta tocmai și-a pus și el… problema necesității de a coopta elitele și le-a adresat un apel celor pe care-i include în categorie. Doar că a alăturat nume care nu se simt deloc bine împreună, ca să nu spunem mai mult. Lângă Victor Roncea se regăsesc Adrian Papahagi, Mihail Neamțu, ba chiar și Radu Paraschivescu (aleg la întâmplare). Acesta din urmă a reacționat, s-a distanțat, ironic dar fără echivoc.

XS
SM
MD
LG