Linkuri accesibilitate

Roman Mihăeș: „Votul mixt este pozitiv”


Roman Mihăieș
Roman Mihăieș

O opinie a unui comentator politic de la Chișinău.

Analiștii politici de la Chișinău susțin că Ilan Șor a organizat contra-protestul în colaborare tacită cu guvernarea PD, care-i asigură libertatea, chiar dacă a fost oficial condamnat. În 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi-inchis, însă a fost eliberat ulterior inclusiv din arest la domiciliu. „Guvernarea a vrut ca astăzi la Chișinău să se verse sânge. Guvernarea a vrut să pună cetățenii să se bată între ei”, a sugerat istoricul Octavian Țâcu. Comentatorul Roman Mihaeș vorbește despre PMAN împărțită în două despre relația dintre putere și opoziție.

Europa Liberă: Cum definiți Dvs. astăzi relația putere-opoziție?

Roman Mihăeș: „Putem să o catalogăm ca o luptă foarte dură între opoziție și putere. Dacă luăm în calcul opoziția formată din cele trei partide – PLDM, PAS și DA –, ele duc o luptă de gherilă, o luptă de lungă durată, crâncenă împotriva PD-ului și a PPEM-ului, nu scapă nicio ocazie să le atace în presă și în alte poziții care reușesc ei, folosesc tot timpul pentru...”

Europa Liberă: Dar pentru a lua puterea, trebuie să lupți politic?

Roman Mihăeș: „Sigur că este o luptă politică. Aceste partide, cu regret, trebuie să constatăm că provin din aceeași matcă a PLDM-ului lui Filat și au păcatul guvernării și au, parțial, și păcatul furtului de la Banca de Economii, trebuie să spunem deschis lucrul acesta.”

Europa Liberă: Dar PLDM fiind la guvernare cu PD?

Roman Mihăeș: „Sigur, dar ceea ce e interesant pentru mine e că PAS-ul și cu DA nu se disociază de PLDM, dar merg împreună. Și e o greșeală tactică, fiindcă dacă fac chestia asta, ei își asumă toate păcatele PLDM-ului și asta-i o problemă și pentru ei.”

Europa Liberă: Dar au simpatizanți.

Roman Mihăeș: „Au simpatizanți, fără îndoială, că au un bazin electoral de circa 10 la sută fidel pe care îl vedem în sondaje. Până la urmă, este opțiunea lor să meargă în trei împreună, îi privește, dar, repet: o parte importantă a PLDM-ului în frunte cu președintele partidului, Vlad Filat, sunt sau în pușcărie sau sunt antrenați în dosare penale foarte grave, infracțiuni foarte grave, cum ar fi delapidări, abuzuri de putere ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Întrebarea e: de ce Ilan Șor, care figurează de atâtea ori în raportul Kroll, nu e alături de cei care își ispășesc pedeapsa?

Roman Mihăeș: „Este o întrebare interesantă și care are tot dreptul să fie discutată în societate, pentru că dânsul este condamnat în prima instanță. Așteptăm să vină verdictul Curții de Apel care să pună punct în dosarul acesta. Bine, punctul îl va pune Curtea Supremă de Justiție, dar după decizia Curții de Apel deja ea va intra în vigoare și atunci, dacă va fi găsit vinovat și vom vedea pe ce capete de acuzare, dânsul va pierde dreptul de a face și manifestații etc.”

Europa Liberă: Dar el, deocamdată, are șanse să ajungă ca actor politic în următorul legislativ?

Roman Mihăeș: „În momentul în care dânsul folosește atâtea greșeli pe care le fac adversarii lui și cumva se cațără pe ei ca să obțină puncte electorale, vedem că în ultimele câteva luni îi secondează la fiecare manifestație, o anumită parte a societății îl simpatizează, chiar pe neașteptate pentru unii, pentru că am văzut și astăzi în Piață persoane care nu poți să zici că, dacă au văzut 100 de lei au să fie atât de fideli, dar are el niște idei sociale cu care i-a prins...”

Europa Liberă: Da, dar cu ideea asta că a furat el, dar nu ține banii în buzunarul lui dându-i și altora, credeți că e o idee sănătoasă într-o societate democratică, într-un stat de drept?

Roman Mihăeș: „Sigur că nu, sigur că. Unii care spun că dacă a furat și se împarte e bine, îi clar că noi trebuie să condamnăm acest tip de mentalitate, pentru că el este unul care poate să ducă la un colaps al întregii societăți. Și atunci, toți hoții din societate vor deveni eroi într-o zi. Nu, nu așa trebuie să gândim, dar eu încerc să explic fenomenul Șor și unul din motivele pentru care el are un mic succes acolo undeva la 5-6 la sută, unde se vede el în sondaje, este că el a găsit câteva teme sociale: el ajută foarte mulși oameni nevoiași dându-le produse de prima necesitate la un preț mai mic.”

Europa Liberă: Sensibilizează electoratul sărac.

Roman Mihăeș: „O parte a acestui electorat este sensibilă la mesajele sociale pe care le promovează Șor. De exemplu, am văzut că face pentru bătrâni cluburi ca să petreacă timpul, ajută oamenii nevoiași, ajută...”

Europa Liberă: „Orhei Land”, care costă ceva bani...

Roman Mihăeș: „Și „Orhei Land”-ul, și altele.”

Europa Liberă: Și toate acțiunile de acolo sunt gratuite.

Roman Mihăeș: „Sunt acțiuni țintite, sunt acțiuni țintite destul de clar.”

Europa Liberă: De unde are bani pentru toate aceste lucruri?

Roman Mihăeș: „Eu sper că banii care sunt investiți acolo o să-i vedem declarați la CEC și la alte organe de stat, pentru că este interesul nostru al tuturor să vedem că acești bani sunt curați, sunt bani albi și nu sunt bani proveniți din infracțiuni.”

Europa Liberă: În urma acestei reforme electorale care a fost aprobată acum un an de către majoritatea covârșitoare din Parlament și cei de la guvernare, și Partidul Socialiștilor au votat această reformă în baza sistemului electoral mixt, se pare că va fi destul de pestriț următorul Parlament. Ce coaliții pot fi închegate?

Roman Mihăeș: „Pe scurt, din punctul meu de vedere, votul mixt este pozitiv, pentru că permite ca să nu fie dictatura a trei-patru lideri de partide care au la un moment dat o votare mai bună în sondaje, noi vedem...”

Europa Liberă: Dar nu tot ei vor decide ce și cum să se întâmple în Republica Moldova?

Roman Mihăeș: „Cred că o să fie mult mai interesant și mai captivant o să fie acum, pentru că au să vină 50 de deputați. Haideți să admitem că dintr-înșii vreo 10-20 au să fie dintr-un partid, dar o să vedeți că o să fie și vreo 10-20 care nu vin din partide, o să fie oameni notorii din societate.”

Europa Liberă: Și cum au să facă coaliții?

Roman Mihăeș: „O să fie interesant cine o să facă coaliția majoritară, pentru că n-o să aibă nimeni majoritatea, este evident. Socialiștii se îmbată cu apă rece atunci când cred că ei sunt avantajați de acest sistem. Nici pe departe. Da, ei pe liste ar putea să ia circa 40 la sută, dar au să vadă că în circumscripții personalitățile de pe loc au să fie mai importante decât deciziile de la centru ale partidelor. Și așa a fost, apropo, aduceți-vă aminte, în 1990. Eu atunci, fiind student, am participat la acea campanie în calitate de agitator politic și am ajutat câțiva deputați afiliați Frontului Popular și îmi aduc aminte cât de puternic era Partidul Comunist al uniunii Sovietice. Efectiv avea toate pârghiile în mână și a pierdut alegerile.”

Europa Liberă: Pârghiile administrative, ideologice...

Roman Mihăeș: „Mass-media nu era absolut deloc liberă, erau două-trei ziare care mergeau pe samizdat. Și atunci, în acele condiții, Partidul Comunist a pierdut alegerile, pentru că ele au fost toate pe circumscripții, 380 de deputați. Dar acum eu mă aștept că o să fie trei-patru partide reprezentate pe listă în Parlament, iar din cei 51 o să fie o palitră foarte mare de culori și de candidați și majoritatea n-o să poată promova un partid, va trebui să aibă numaidecât un partener și aici e deschisă calea pentru două-trei scenarii. Eu mă aștept ca toate aceste combinații postelectorale, toate aceste scheme să fie în jurul Partidului Democrat, care întotdeauna este cumva avantajat de faptul că-i pe centrul jocului politic.”

Europa Liberă: Dar admiteți sau excludeți o alianță democrat-socialistă?

Roman Mihăeș: „Asta ar fi ultima variantă. Eu cred că prima variantă va fi o tentativă de a crea o majoritate pro-europeană în formatul PD + partidele pro-europene prezente în Parlament cu concursul independenților pro-europeni. Unul este mesajul partidelor în campania electorală și altul e mesajul partidelor după.”

Europa Liberă: Da, dar după o confruntare atât de acerbă e greu de crezut...

Roman Mihăeș: „Depinde cât de dură va fi confruntarea și cât de mari vor fi – ca să zic așa – pierderile din confruntare, pentru că, haideți să ne aducem aminte că istoria Republicii Moldova este plină de exemple când partide foarte dure, care s-au confruntat zeci de ani, pe urmă au făcut combinații și au făcut și majorități parlamentare. Aduceți-vă aminte PPCD + comuniștii. Cine ar fi crezut că Iurie Roșca care striga „Unu, doi, unu, doi – comuniștii la gunoi!” și avea o agendă anticomunistă, era principalul partid anticomunist în campania din 2005 (dacă vă aduceți aminte)...”

Europa Liberă: Dar acum se zice că nu mai e atât de scurtă memoria și nu se mai admite ceea ce a fost?

Roman Mihăeș: „Știți, noi nu cunoaștem întotdeauna adevăratele forțe și motive care stau în spatele unor decizii ale partidelor. Eu cataloghez partidele și liderii pe care îi vedem noi la televizor ca fiind actorii care sunt în prima linie, de obicei un partid are mai multe linii de decizie și uneori unele decizii se iau și din exterior, sub presiunile unor personalități, de exemplu. Eu aș spune că în Republica Moldova și Fundația Soros, și dl Soros are un anumit cuvânt greu de spus în viața politică. Și asta nu este un secret deja, în România despre asta se vorbește deschis. Eu cred că în Republica Moldova câteva fundații germane au un cuvânt greu de spus, care trebuie în sfârșit să pronunțăm lucrul acesta; eu cred că și câteva fundații americane au un cuvânt greu de spus în Republica Moldova. Acum n-o să intru în detalii.”

Europa Liberă: Și cele din Rusia?

Roman Mihăeș: „Fără îndoială și cele din Rusia, fără îndoială, pentru că și rușii au un joc aici și un interes foarte mare. Când luăm în calcul toate aspectele, toate amănuntele, ne dăm seama că după alegeri se face o contabilitate foarte riguroasă, pentru că după bătălie vine contabilitatea și când vezi că ai doar 10 deputați în Parlament și te-ai așteptat la 45 sau la 50, trebuie, reieșind din ceea ce este în realitate, să faci niște calcule.”

Europa Liberă: De ce să antagonizezi atât de mult societatea ca după asta să revii la masa de negocieri și să faci coaliții, dle Mihăeș?

Roman Mihăeș: „Este foarte simplu, pentru că în condițiile Republicii Moldova de astăzi, echipa PAS, DA și PLDM au o singură soluție ca în condițiile în care este votul mixt să obțină un scor bun electoral. Ele trebuie să țină agenda zilei, trebuie să țină prim-planul. Este așa o chestiune în politică care se numește prim-plan. Ce înseamnă prim-plan? În fiecare zi, PR-ul partidului calculează câte evenimente a făcut partidul și liderii partidului, în câte știri au apărut, câte manifestații au făcut și atunci există o anumită formulă, dacă ai într-o 100 de zile înainte de campania electorală un număr de măsuri – atâtea mitinguri, atâtea manifestații, atâtea apariții în presă –, asta îți dă un anumit avantaj electoral. Deci, eu cred că ei au ales o tactică de campanie activă și pro-activă, este dreptul lor s-o facă, repet...”

Europa Liberă: Polarizează foarte mult societatea și după asta pierd încrederea în fața cetățenilor.

Roman Mihăeș: „Da, dar uitați-vă ce obțin ei, uitați-vă că alte partide care poate că sunt mai calitative ca componență ca aceste trei partide, de exemplu, haideți să luăm partidul dlui Leancă. PPEM-ul este un partid plin de personalități tehnocrate, care au fost și la guvernare, care au o anumită experiență, dar uitați-vă că PPEM nu are măsuri, el nu se vede în media, deci nu-i prezent pe piață, ca să mă exprim așa, simplu. Și iată aici îi diferența. Închipuiți-vă că PAS-ul, DA și PLDM nu fac acțiuni absolut deloc și stau ca PPE-ul și ele nu se văd și atunci au să se ducă în neant. Deci, tactica lor, din punctul de vedere al celor din PR care ne-o servesc, este corectă. Ei fură agenda zilei, fură agenda politică, se impun în agenda politică și nu permit să apară aici alți jucători.”

Europa Liberă: Dar guvernanților pe moment le este frică de protestatari sau sunt doar niște observatori pasivi?

Roman Mihăeș: „Nu cred. Eu nu cred că guvernanților le-ar fi frică de protestatari.”

Europa Liberă: Dar se intensifică acest curent protestatar?

Roman Mihăeș: „El are o anumită limită. În Chișinău, după ce a fost vârful acela din 2015-2016, după instalarea Guvernului Filip, protestele s-au standardizat undeva la 10-15 mii de protestatari, în medie.”

Europa Liberă: Dar nemulțumiri sunt mai multe?

Roman Mihăeș: „Este adevărat că nemulțumirea este masivă, dar problema este alta, că guvernarea a reușit, prin câteva proiecte sociale, să obțină o anumită toleranță din partea societății. Acele proiecte pe care le-a promovat guvernarea nu sunt întâmplătoare – și „Prima casă”, câteva sute de beneficiari deja sunt și asta nu-i puțin; chestia cu tichetul o să joace foarte tare în campanie, o să vedeți, cu tichetul de masă. Eu vreau să zic că guvernarea prin Guvernul Filip a reușit să stabilizeze la minimum starea socială și economică din societate; oamenii mârâie, dar nu mușcă, ca să mă exprim cât mai simplu. Deci, ei au reușit să stopeze nemulțumirea din ianuarie 2016, care era în stare să măture orice guvernare; nemulțumirea din august 2018 e altfel de nemulțumire. Este o nemulțumire, dar este și un fel de apreciere. Domnilor, da, ăștia, într-adevăr, au și probleme, dar au și realizări, cam așa e, cam e mixtă...”

Europa Liberă: Dar vedeți că invalidarea alegerilor locale din Chișinău a pus capacul la toate?

Roman Mihăeș: „Invalidarea respectivă e clar, că eu sunt convins că nu i-a venit bine PD-ului și el nu și-a dorit chestia asta – asta-i convingerea mea proprie –, pentru că a oferit un motiv în plus și la Bruxelles, dar și opoziției pentru dezbateri. Eu sper să fie făcute modificări ale legislației încât instanța judecătorească să fie cumva mai departe de decizia asta, să fie luată decizia în CEC de validare a alegerilor, CEC-ul să valideze alegerile, iar judecata eventual să controleze doar așa ca un fel de...”

Europa Liberă: Dar s-a creat un precedent?

Roman Mihăeș: „S-a creat un precedent periculos. Eu cred că și guvernării nu-i convine asta, căci s-ar putea întâmpla și ei să sufere din cauza asta, dar e un eveniment nefericit care eu nu cred că-i convine guvernării, pentru că uitați-vă câtă gălăgie din cauza asta.”

Europa Liberă: Relația cu UE va fi îmbunătățită, se va îngheța și mai mult până la alegeri?

Roman Mihăeș: „Eu văd că guvernarea, cu toate că Parlamentul European a fost ostil și i-a dat o rezoluție destul de critică, apropo, trebuie să spunem aici că Comisia Europeană nu s-a pronunțat, deci finanțarea și relațiile cu Comisia Europeană sunt OK, doar că există o pauză aici. Comisia Europeană a luat o pauză și până la alegerile parlamentare Comisia n-o să zică că noi încetăm finanțările sau încetăm relațiile, o să zică că noi așteptăm alegerile parlamentare. Dar e o problemă, e o problemă care trebuie reglementată. Legile care s-au votat acum în luna iulie de Parlament sunt toate în sprijinul tezelor Parlamentului European – a început să lucreze CNI-ul, conducere la CNI a apărut, s-au cerut modificări în legislația financiar-bancară, s-au făcut, au apărut tot felul de sfătuitori noi care își apără la televizor integritatea etc., etc., deci o serie de legi foarte importante.”

Europa Liberă: Mai sunt și teme de acasă făcute?

Roman Mihăeș: „Sunt. Din cele zece puncte mari pe care trebuia să le facă guvernarea, șase sunt îndeplinite, patru sunt așa, jumi-juma, așa apreciază unii experți, dar eu cred că Parlamentului European a luat o decizie politizată, nu a fost una prea obiectivă atunci când s-a pronunțat pe cazul Republicii Moldova, doar pe un singur episod, când însă justiția nu a validat un mandat, s-a făcut o declarație foarte dură și nu e bine, pentru că Republica Moldova trebuie ajutată.”

Europa Liberă: Dar rezoluția Parlamentului European vine după ce Comisia de la Veneția a spus că nu a existat un consens când s-a adoptat reforma electorală?

Roman Mihăeș: „Bine, aici ei n-au atras atenție atâta la consens, pentru că consens a fost, 74 de deputați în Parlament, asta-i mai mult decât o majoritate constituțională. Ei au spus că acolo sunt câteva aspecte în lege care lor nu le plac. Eu am participat la dezbateri, eu știu care sunt punctele nevralgice ale legii. În 90% s-a luat în considerare ceea ce a vrut Comisia de la Veneția, cu toate că experții de acolo au fost și foarte subiectivi. De exemplu, Italia nu demult a trecut la votul mixt, după noi a trecut și Comisia de la Veneția i-a dat un aviz pozitiv. În Lituania funcționează votul mixt, în Ungaria funcționează votul mixt, în Ucraina funcționează votul mixt. Deci pe cazul Republicii Moldova eu cred că Partidul Popular European, care a avut un cuvânt greu de spus, undeva a ținut cu opoziția noastră, a avut o opinie mai politizată, mai partizană aici.”

Europa Liberă: Și cum credeți, răcirea relației Republicii Moldova cu UE ar putea ajuta la o apropiere a Republicii Moldova de Federația Rusă?

Roman Mihăeș: „Moscova ar fi interesată ca guvernarea să se certe cu Bruxelles-ul și Bruxelles-ul să închidă ușa și guvernarea să nimerească în capcana Rusiei, dar n-o să se întâmple lucrul acesta, eu sunt convins, că temele care sunt în discuție cu Bruxelles-ul ele sunt în derulare, sunt în negocieri, eu știu că se discută foarte mult. Bruxelles-ul așteaptă viitoarea majoritate parlamentară s-o vadă cum arată și dacă va genera o majoritate parlamentară pro-europeană din viitoarele alegeri parlamentare, Bruxelles-ul va merge la negocieri și vor dispărea animozitățile. Ar fi foarte grav dacă socialiștii ar câștiga alegerile cu 50+1 și ar face o majoritate simplă parlamentară, atunci vă dați seama că intrăm într-o eră aproximativ egală comparativ cu cea din 2001-2005.”

Europa Liberă: Igor Dodon asta și spune, că se va repeta scenariul anului 2001.

Roman Mihăeș: „Sigur, atunci Voronin s-a trezit cu 71 de mandate și a făcut patru ani ce a vrut el în țară până în 2005, până când a fost nevoit să meargă cu europenii la anumite concesii. De acolo a rezultat și alianța cu PPCD-ul, dar în cazul de față îi mai gravă situația, pentru că PSRM și Dodon sunt angajați cu Federația Rusă într-un dialog continuu și clar și au o agendă de a abandona cursul de asociere cu Uniunea Europeană și de a ne integra în ceea ce se numește Uniunea Euroasiatică Economică. Asta-i o chestie foarte gravă, peste Ucraina, în condițiile actuale când există războiul ruso-ucrainean, aici va fi o tragedie și ca să nu admitem chestia asta, eu zic că trebuie opoziția să nu fie atât de intransigentă și să păstreze întotdeauna un loc de dialog cu puterea.”

Europa Liberă: Și guvernarea nu ar trebui să fie atât de dură?

Roman Mihăeș: „Da, și guvernarea. Eu am văzut, apropo, azi reacția poliției a fost foarte OK în Piață, n-a fost ca în București, cum în București jandarmii au bătut opozanții, Doamne ferește, ce urât a fost acolo. Iată că aici poliția se poartă frumos, dă apă la protestatarii care sunt în piață. Astăzi a fost o zi în care mi-a plăcut cum poliția care reprezintă guvernarea s-a purtat cu protestatarii și protestatarii, cu mici excese, a fost acolo un mic exces că s-au aruncat câteva sticle, restul a fost OK, nu? Îmi doresc ca acest lucru să continue și mai departe, pentru că protestele sunt proteste, dar țara trebuie guvernată, Republica Moldova are nevoie de stabilitate politică.”

XS
SM
MD
LG