Linkuri accesibilitate

De îl votează maghiarii din România pe Viktor Orban?


Femei în costume naționale la alegerile din Ungaria

Voturile maghiarilor din Transilvania au adus două mandate pentru FIDESZ, fiind decisive pentru obținerea majorității absolute de două treimi.

Președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, László Tőkés, eroul Revoluției române din 1989, a declarat după alegerile din Ungaria că „iubirea” a câștigat în fața „urii”: cei care „​au acţionat în vederea divizării naţiunii” au suferit o înfrângere electorală ruşinoasă, iar cei care „​s-au raliat sub stindardul luptei de autoapărare a naţiunii maghiare” au obţinut un succes de mare răsunet, crede Tőkés. Propaganda îndreptată împotriva maghiarilor de peste granițe nu a dat roade, iar maghiarii din afara Ungariei au contribuit în mare măsură la victoria decisivă a forţelor naţionale, a precizat liderul ardelean de limbă maghiară.

Fruntașii maghiari din Transilvania s-au grăbit să-l felicite pe Viktor Orban, care intră în cel de-al treilea mandat consecutiv de prim-ministru al Ungariei. În România trăiesc peste un milion două sute de mii de etnici maghiari, adică 6,1% din totalul populației, iar majoritatea lor locuiesc în Transilvania. Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, singura formațiune ungurească din Parlamentul României de aproape trei decenii încoace, i-a transmis premierului ungar „felicitări”, evaluându-i rezultatul prin sintagma „bună treabă” și urându-i noroc mai departe.

Potrivit datelor Biroului Electoral Central din Ungaria, 378.622 de alegători nerezidenţi în Ungaria s-au înregistrat pentru a-şi exercita dreptul de vot pentru alegerile parlamentare care au avut loc pe 8 aprilie. Dintre aceştia, în jur de 250.000 sunt din România. La vot s-au prezentat însă 195.000 dintre aceștia, iar 95% au votat cu alianța FIDESZ-KDNP, o alianță dură de dreapta. Voturile maghiarilor din Transilvania au adus două mandate pentru FIDESZ, fiind decisive pentru obținerea majorității absolute de două treimi.

Ungaria dă pensii sociale pentru cei nevoiași, acordă burse pentru tinerii merituoși care vor să studieze mai mult, dă bani pentru nașterile înregistrate din familii maghiare...

Asztalos Csaba Ferenc, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, un observator atent al vieții politice de la Budapesta și de la București consideră într-o analiză că „votul maghiarilor din România are o importanță simbolică pentru Viktor Orban” care înțelege prin votul lor că „națiunea maghiară reacționează în mod unitar”. Guvernele Orban au făcut în ultimii zece ani investiții importante în Transilvania, încercând să compenseze cu fonduri și logistică tot ceea ce refuzau liderii români. Astfel, Ungaria dă pensii sociale pentru cei nevoiași, acordă burse pentru tinerii merituoși care vor să studieze mai mult, dă bani pentru nașterile înregistrate din familii maghiare.

Ani la rând, majoritățile românești au refuzat înființarea unei universități maghiare de stat, așa că guvernul de la Budapesta a construit una în Transilvania, la Oradea. Mult hulita autonomie culturală, solicitată de UDMR de peste 20 de ani, se construiește încet dar temeinic prin fondurile trimise în Transilvania de Viktor Orban, care are mai mult decât o viziune asupra unității nației ungare.

XS
SM
MD
LG