Linkuri accesibilitate

România: Alianța PSD-PNL a câștigat detașat alegerile locale, dar a pierdut Primăria București


Deși au pierdut alegerile pentru funcția de primar al Bucureștiului, alianța celor două partide a obținut victorii în primăriile de sector ale capitalei României.
Deși au pierdut alegerile pentru funcția de primar al Bucureștiului, alianța celor două partide a obținut victorii în primăriile de sector ale capitalei României.

Rezultatele preliminare ale alegerilor locale din România arată că Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal de la guvernare au câștigat majoritatea județelor și marilor orașe din țară. Excepție este București, unde a învins independentul susținut de Alianța Dreapta Unită, Nicușor Dan.

Datele preliminare arată că social-democrații (PSD) au obținut conducerea a 25 de consilii județene, în special în regiunea Moldovei și a Munteniei. Pe locul doi se află Partidul Național Liberal (PNL) care a obținut conducerea în alte zece județe, majoritatea din Transilvania, de rând cu județul Iași din Moldova, Ilfov din Muntenia și Constanța din Dobrogea.

Restul celor patru județe, cu importante minorități maghiare, Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare, vor fi conduse de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).

Controlul consiliilor județene este „vital” pentru partidele de la guvernare, întrucât sunt instituțiile ce se ocupă de proiectele de infrastructură la nivel județean, dar și cele care au un rol important în distribuirea banilor publici către primăriile rurale și urbane.

Primăria București, obținută de un independent

În ciuda câștigurilor majore de la nivel național, coaliția formată din PSD și PNL a pierdut Primăria București în fața independentului Nicușor Dan, susținut de Alianța Dreapta Unită (ADU), care a câștigat un al doilea mandat cu 47,16% din voturi.

Cu toate acestea, candidații celor două mari partide au obținut victorii în primăriile de sector ale Bucureștiului, în special în sectoarele 1 și 2, în fața primarilor susținuți de ADU.

La nivelul orașelor mari din țară, PNL și-a adjudecat victoria în patru localități (Iași, Cluj-Napoca, Oradea și Brașov), în timp ce PSD doar în Craiova. La Timișoara, primarul Dominic Fritz, susținut de ADU, a obținut un al doilea mandat, iar la Sibiu, candidatul Forumului German, Astrid Fodor, a câștigat scrutinul local.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG