Linkuri accesibilitate

România. „Discuții inutile” cu polițiștii


Discuțiile despre situația polițiștilor au loc după moartea subinspectorului de poliție Sorin Vezeteu, asasinat joi noaptea în gară la Suceava

Sindicaliștii din Poliție au ieșit nemulțumiți de la întâlnirea cu premierul român Mihai Tudose, cu toate că șeful guvernului le-a promis că va angaja 4.000 de oameni de ordine în acest an, că vor fi cumpărate 10.000 de autoturisme și că a fost de acord că statutul polițiștului trebuie schimbat.

„Povești”, „discuții inutile”, a declarat președintele Sindicatului național al polițiștilor și personalului contractual Dumitru Coarnă, care a și amenințat că vor reîncepe protestele dacă Poliția nu va primi mai multe fonduri.

„Am discutat dimprejur”, a lămurit liderul sindicat, acuzându-l pe premier și pe ministra de resort că s-au pretat la „o diversiune ieftină”, prin care să le „arunce” sindicaliștilor în brațe Statul polițistului, ca să-l refacă.

Nu Statutul e de vină, susține însă, Dumitru Coarnă, fiindcă „niciun polițist nu a murit din cauza Statutului polițiștilor”.

Din punctul lui de vedere ar fi nevoie pentru început de încă 10.000 de polițiști.

Prioritatea numărul unu cerută de sindicaliști a fost cea ca „polițistul - când e în serviciu - să nu fie de unul singur”.

Există un ordin special în acest sens, dar el este încălcat din pricina lipsurilor sau este modificat în așa fel încât patrula se formează dintr-un polițist local și un polițist.

Discuțiile despre situația polițiștilor au loc după moartea subinspectorului de poliție Sorin Vezeteu, asasinat joi noaptea în gară la Suceava de un tânăr cu antecedente penale în Spania, care l-a lovit cu un cuțit, pe la spate, de patruzeci de ori în mai puțin de un minut.

Unul dintre criminaliștii veniți la fața locului a declarat pentru presa locală că șefii lor „sunt direct răspunzători” de moartea subinspectorului de 38 de ani, care patrula singur cu voia și la cererea superiorilor săi.

Asasinul ar fi spus că-i urăște pe polițiști, dar crima lui ar fi putut fi prevenită dacă Sorin Vezeteu nu era singur acum cinci nopți.

Ministra de Interne Carmen Dan a spus după discuțiile cu sindicaliștii din domeniu că lucrurile se vor schimba, polițiștii nu vor mai avea voie să patruleze singuri, iar regula folosirii armei din dotare se va modifica, în așa fel încât polițistul chiar să poată beneficia de această armă în caz de nevoie.

Promisiunile pe care premierul le-a făcut astăzi polițiștilor se bat cap în cap cu ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută privind blocarea funcțiilor din instituțiile de stat.

În plus, raportat la Produsul Intern Brut, România face parte dintre statele care are cele mai mari procente acordate secțiunii „ordine publică”, 2,3%, față de media europeană de 1,8%.

În Uniunea Europeană, doar Bulgaria (2,8%) și Slovacia (2,4%) alocă mai mulți bani pentru poliție proporțional cu Produsul lor Intern Brut decât România.

XS
SM
MD
LG