Linkuri accesibilitate

România extinde restricțiile de zbor de-a lungul graniței cu Ucraina


O lizieră pârjolită în județul Tulcea, locul unde au fost descoperite resturile unei drone rusești
O lizieră pârjolită în județul Tulcea, locul unde au fost descoperite resturile unei drone rusești

România a impus restricții de zbor suplimentare în anumite părți ale spațiului său aerian de-a lungul frontierei cu Ucraina, în condițiile în care atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre s-au intensificat, a anunțat joi Ministerul Apărării.

Pe teritoriul României, care este membră NATO, au fost descoperite în trei ocazii diferite fragmente de drone rusești, dovedind riscurile de securitate ridicate de atacurile rusești pentru alianța nord-atlantică, ai cărei membri au un angajament de apărare reciprocă.

Artileria rusă a întețit atacurile asupra porturilor fluviale ucrainene de peste Dunăre din România de la jumătatea lunii iulie, când Moscova a anulat unilateral acordul care ridica de facto blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

NATO a declarat că atacurile rusești din apropierea graniței au fost „destabilizatoare”, chiar dacă nu a existat vreun indiciu că Rusia a intenționat să lovească un membru NATO. România a impus pentru prima dată restricții de-a lungul graniței cu Ucraina în luna mai a anului trecut, pe o distanță de până la opt km în interiorul spațiului aerian național, la o înălțime de până la o mie de metri.

Joi, ministerul a declarat că a impus restricții suplimentare între porturile Sulina și Galați de pe fluviul Dunărea, până la 30 km în interiorul spațiului aerian național, la o înălțime de 4000 de metri.

„Aeronavele cu sau fără pilot nu sunt permise în aceste zone restricționate, cu excepția aeronavelor de stat ... și a situațiilor de urgență”, se spune în declarația Ministerului român al apărării. „Având în vedere intensificarea atacurilor rusești asupra porturilor fluviale din Ucraina, măsurile de extindere a restricțiilor au fost necesare pentru a asigura o monitorizare și un control mai eficient al spațiului aerian," scrie în continuare în același comunicat.

Ministerul de Externe al României l-a convocat de două ori pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei după descoperirea pe teritoriul românesc a unor fragmente de drone. Ministerul Apărării urmează să desfășoare trupe suplimentare în sud-estul României, în apropierea frontierei, și să mărească numărul de patrule și puncte de observare, încercând să prevină riscurile pentru locuitorii din zonă. Zilele trecute a amplasat două adăposturi antiaeriene în zonă.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar portul românesc Constanța de la Marea Neagră este, în prezent, cea mai importantă rută alternativă de export a Kievului, cerealele sosind pe cale rutieră, feroviară sau cu barje peste Dunăre.

XS
SM
MD
LG