Linkuri accesibilitate

Ouăle și nesiguranța anului care vine


Proteste antiguvernamentale la București, 10 decembrie 2017
Proteste antiguvernamentale la București, 10 decembrie 2017

În România guvernul Mihai Tudose a aprobat săptămâna trecută proiectul bugetului de stat pentru anul viitor. El a intrat în dezbaterea Comisiei de Buget Finanțe a Camerei Deputaților începând de astăzi, iar lucrările vor fi finalizate în comisie sâmbăta viitoare. În fața guvernului, sute de sindicaliști au protestat cerând să nu fie trecute contribuțiile de la angajator la angajat, așa cum prevede proiectul guvernului.

Institutul Național de Statistică a anunțat astăzi că față de aceeași perioadă a anului trecut în luna noiembrie au crescut prețurile cu 3,2%. Cel mai mult s-au scumpit ouăle, untul, citricele și energia electrică. Potrivit prognozei Băncii Naționale a României inflația ar putea ajunge anul viitor până la 4%, fiindcă prețurile continuă să crească la produsele de bază. Se înregistrează astfel un maxim al inflației din ultimii patru ani.

Nemulțumirile sunt în creștere. Blocul Național Sindical și-a scos oamenii în fața guvernului azi la prânz pentru a atrage din nou atenția asupra efectelor pe termen scurt, mediu și lung, generate de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Conducerea acestei federații sindicale readuce în discuție decizia coaliției de guvernământ de a transfera întreaga povară a taxelor sociale dinspre angajator spre angajat, decizie care face parte din noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Sindicaliștii s-au mai plâns de „distrugerea sistemului negocierilor colective” care „condamnă forța de muncă din România la o precarizare consolidată a relațiilor de muncă”. “Drepturile fundamentale ale lucrătorilor sunt amenințate” susțin liderii Blocului Național Sindical.

În fața guvernului, membrii de sindicat au scandat lozinci politice împrumutate de la protestatarii de duminica seara: „Munceam și ne-ați deranjat”, „PSD, ciuma roșie”, „În democrație, hoții stau la pușcărie”, „Liviu Dragnea, un mișel, ne-a făcut la portofel”. Acest slogan din urmă face referire la liderul principalului partid de guvernământ, care în campania electorală s-a lăudat cu creșterea salariilor și care între timp a reușit să mărească doar lefurile minime și pensiile, aruncând în schimb taxele sociale în buzunarele salariaților. În plus, zilele trecute guvernul a elaborat un act normativ prin care vrea să aplice pedepse mai dure companiilor care fac evaziune fiscal. Este vorba despre o Ordonanță de Urgență care va pedepsi neplata impozitelor cu până la șase ani de închisoare.

Nimic nu e sigur pentru anul care vine, nici pentru angajați, nici pentru angajatori, de aceea guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu a vorbit despre riscul lipsei de predictibilitate a economiei autohtone. Dacă nu s-ar fi „mișcat” taxele, inflația ar fi fost mai mică, a sugerat șeful băncii centrale, adăugând că inflația vine din mărirea lefurilor și creșterea costurilor de producție.

Oamenii încă nu înțeleg de ce s-a dublat prețul ouălor, dar dincolo de creșterea prețurilor pentru mâncare, urmează pare-se măriri de prețuri în domeniul energiei, care la rândul lor vor produce alte creșteri în lanț.

XS
SM
MD
LG