Linkuri accesibilitate

România pierde al doilea premier în șase luni


Miercuri, președintele Klaus Iohannis va primi demisiile premierului Mihai Tudose și ale miniștrilor care pleacă împreună cu el, iar PSD va propune un nou prim-ministru.

Principalul partid de guvernare din România schimbă al doilea premier în doar un an de guvernare. „Nu regret nimic”, a declarat premierul Mihai Tudose, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, care i-a retras sprijinul politic. „Nu voi asigura interimatul”, a mai adăugat Tudose, care a fost nevoit să plece din fruntea guvernului, fiindcă a vrut să o schimbe pe Carmen Dan, ministra de Interne, peste capul președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Liderul PSD nu a putut să-i reproșeze nimic exact, doar că la începutul anului nu și-a făcut un bilanț și că ar fi dat declarații împotriva unor miniștri, pe care Dragnea nu i-a nominalizat.

Liviu Dragnea (stânga), Mihai Tudose (centru) și fostul președinte Emil Constantinescu, la funeraliile Regelui Mihai
Liviu Dragnea (stânga), Mihai Tudose (centru) și fostul președinte Emil Constantinescu, la funeraliile Regelui Mihai

Mâine urmează să fie primit la primul ministru, premierul japonez, Shinzo Abe, dar deocamdată nu se știe cine va fi reprezentantul României.

Mâine, președintele Klaus Iohannis va primi demisiile premierului și ale miniștrilor care pleacă împreună cu Mihai Tudose.

Tot mâine, reprezentanții PSD vor propune un nou premier, în absența liderului PSD, Liviu Dragnea. Surse din apropierea conducerii social-democrate susțin că după schimbarea premierului, noua conducere a PSD vrea să schimbe toți șefii instituțiilor de forță, în special pe procurorul șef și pe procuroarea șefă anticorupție. În cazul în care președintele Klaus Iohannis ar refuza propunerea de premier pe care o va face PSD, partidul ar fi pregătit să-l suspende pe șeful statului, potrivit unor experți din proximitatea partidului.

Criza guvernamentală creată de Liviu Dragnea e la fel de artificială ca cea în care a fost demis Sorin Grindeanu, primul șef de guvern numit de PSD și eliminat de propriul partid prin moțiune de cenzură în luna iunie anul trecut.

Din cauza felului în care a vrut să schimbe Legile Justiției, prin Ordonanța de Urgență numărul 13 și a schimbării din senin a propriului premier, PSD a pierdut în primul an de guvernare 10% din intenția de vot, scăzând de la 48% în ianuarie 2017 la 38% în septembrie, conform IMAS.

XS
SM
MD
LG