Linkuri accesibilitate

România, printre țările care de la 1 ianuarie recunosc pașapoartele emise de Kosovo


Din zona Schengen, Spania era ultima țară care nu recunoaștea pașapoartele emise de Kosovo. Acest lucru s-a schimbat de la 1 ianuarie 2024, după introducerea programului UE de liberalizare a vizelor pentru statul balcanic. (Foto: REUTERS/Laura Hasani)
Din zona Schengen, Spania era ultima țară care nu recunoaștea pașapoartele emise de Kosovo. Acest lucru s-a schimbat de la 1 ianuarie 2024, după introducerea programului UE de liberalizare a vizelor pentru statul balcanic. (Foto: REUTERS/Laura Hasani)

Kosovo a salutat sâmbătă decizia Spaniei de a recunoaște pașapoartele kosovare, la cinci zile după ce cetățenii kosovari au primit dreptul de a călători fără viză în UE și Schengen. Spania, la fel ca România sau Moldova, nu recunoaște independența acestui stat.

Vicepremierul kosovar Besnik Bislimi a salutat sâmbătă decizia mai multor state ale Uniunii Europene de a recunoaște pașapoartele emise de Kosovo, la cinci zile după ce cetățenii kosovari au primit dreptul de a călători fără viză în zona Schengen și a Uniunii Europene.

Besnik Bislimi a menționat în mod special Spania, care era ultima țară din zona Schengen care nu recunoaștea pașapoartele emise de Kosovo.

Acest lucru s-a schimbat de la 1 ianuarie 2024, după introducerea regimului de liberalizare a vizelor pentru statul balcanic.

„Spania recunoaște acum și pașapoartele Republicii Kosovo. Deci putem călători fără [viză] în această țară”, a subliniat oficialul kosovar.

Liberalizarea vizelor pentru cetățenii din Kosovo a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, după un vot al Parlamentului European de anul trecut.

Spania, țară care nu recunoaște independența Kosovo, rămăsese singura țară din zona Schengen care nu permitea încă acest lucru.

Într-un document publicat pe site-ul Departamentului pentru Migrație și Afaceri Interne al Comisiei Europene, pe 5 ianuarie, se precizează că Madridul se alătură țărilor care recunosc pașapoartele obișnuite emise de Kosovo de la începutul acestui an.

„Acest lucru nu implică sub nicio formă recunoașterea formală a Kosovo ca stat independent”, se arată în document.

Spania se numără printre cele cinci state UE care nu recunosc independența Kosovo. Celelalte sunt Grecia, Cipru, Slovacia și România.

Cu toate acestea, toate aceste state au recunoscut documentele de călătorie emise de autoritățile din Kosovo.

Nici Republica Moldova nu recunoaște independența Kosovo.

Înainte de modificarea regulamentului, Comisia Europeană a confirmat de mai multe ori că Kosovo îndeplinește toate condițiile pentru liberalizarea vizelor, dar unele state și-au exprimat în mod constant rezervele legate de preocupările legate de un posibil nou val de migrație.

Noul regulament le permite celor aproximativ 1,8 milioane de cetățeni din Kosovo să călătorească fără vize în zona Schengen, formată din 27 de țări, timp de până la 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

Noul regulament privind vizele este destinat turismului și călătoriilor personale și nu include permisiunea de a lucra.

Kosovo a fost ultima dintre cele șase țări din Balcanii de Vest care a obținut scutirea de vize, care este percepută ca un pas important pentru ambiția țării de a adera la UE.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.
XS
SM
MD
LG