Linkuri accesibilitate

Banca Mondială: soluții înainte de criză?


România a avut și anul trecut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

Banca Mondială are o nouă analiză, mai optimistă decât precedenta și în care estimează creșteri ale economiei românești de peste 4% pentru 2018 și 2019. În raportul global pe care îl prezintă la începutul fiecărui an, Banca Mondială mai prevede o creștere a Produsului Intern Brut pe 2017 de 6,4%, cu două procente mai mult față de evaluarea din luna iunie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

România a avut și anul trecut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, dar din 2020 urmează o contracție în toată regiunea, potrivit experților Băncii Mondiale, care în ceea ce privește România apreciază, un avans de 3,5%. Pentru menținerea unui trend sănătos analiștii financiari ai acestei instituții sugerează că în state precum Polonia, Ungaria, Bulgaria și România ar fi oportune noi privatizări care să ducă la creșteri de productivitate. Alte soluții enunțate de Banca Mondială ar fi extinderea pe piețele internaționale și buna funcționare a cadrului legal și instituțional. Fostelor state comuniste li se mai recomandă guvernanța corporatistă, un concept greu de înțeles la București când vine vorba despre companiile publice. Guvernanța corporatistă presupune printre altele separarea consiliilor de administrație de managementul firmelor, cadru transparent care să respecte legislația în vigoare, transparența informației, stabilirea rolului consiliului de administrație astfel încât să țină cont de interesele diferitelor grupuri de acționari, integritatea echipei de management și în general creșterea sănătoasă a performanțelor unei companii.

Banca Mondială socotește că România s-ar putea baza în viitor pe întreprinderile de stat, mai cu seamă că unele dintre ele au fost restructurate. Altele, în schimb, cum ar fi TAROM, compania aeriană națională sau CFR sunt companii care n-au reușit să se redreseze, cu toate că au experimentat diferite forme de management. În ceea ce privește privatizarea TAROM a existat mereu o opoziție serioasă printre oficialii români, a fost vorba mai ales de interese personale și de grup, camuflate în spatele unui așa zis interes strategic. În cazurile CFR Călători și CFR Marfă, lucrurile sunt ceva mai complicate, iar privatizarea nu mai reprezintă o opțiune.

Raportul Băncii Mondiale laudă progresele făcute de România în privința depolitizării Consiliilor de Administrație din perioada 2013-2016 și amintește adoptarea Legii guvernanței întreprinderilor de stat din 2016. Această lege a venit cu noi criterii pentru selectarea șefilor companiilor de stat, introducând în plus și monitorizarea performanței conducerii întreprinderilor la care statul român este acționar. Experții Băncii Mondiale consideră că deși legea e bună, deocamdată nu folosește la nimic, devreme ce nu e pusă în aplicare.

Așadar, în următorii doi ani, economia românească va continua să crească, în ciuda harababurii birocratice din noul Cod Fiscal, dar între timp, guvernul ar trebui să se pregătească pentru diferitele crize sectoriale pe care le prevestesc în raportul lor global analiștii Băncii Mondiale.

XS
SM
MD
LG