Linkuri accesibilitate

Decizia inexplicabilă a CC a României de a nu mai colabora cu Reprezentanța CE la București (Sebastian Burduja/ziare.com)


Atacurile guvernului condus de Viorica Dăncilă la adresa Uniunii Europene (Ioana Ene/ziare.com).

Adevărul este publicația care informează că, la Marea Adunare Centenară de la Chişinău de duminică, 25 martie, vor fi prezenți fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi liderul Partidului Național Liberal, Ludovic Orban. Din Republica Moldova și-au confirmat prezența, potrivit știrii din cotidianul românesc, liderii Partidului Liberal, ai Partidului Unităţii Naţionale şi ai Partidului Liberal Reformator. Iurii Bodnarenco, semnatarul știrii, reamintește și că președintele moldovean Igor Dodon a vorbit despre „acţiuni unioniste agresive” și și-a sfătuit concetățenii „să nu întreprindă contraproteste faţă de acţiunile unioniştilor, planificate în ajunul zilei de 27 martie, pe motiv că întâlnirea dintre cele două tabere, unionişti şi antiunionişti, ar putea escalada în acţiuni violente de stradă”.

Pe blogurile Adevărul semnează azi și Mihai Popșoi, care se întoarce la vizita de luna trecută la Chișinău a ministrului român al apărării, Mihai Fifor. „Într-o conferinţă de presă comună, ministrul Apărării, Eugen Sturza, a mulţumit omologului său şi guvernului român pentru sprijinul acordat în modernizarea şi dezvoltarea cadrului juridic în domeniul apărării, instruirea a 800 de militari în instituţiile de resort din România, (și pentru) facilitarea participării la exerciţii bilaterale şi multinaţionale alături de colegii români”. Mihai Popșoi semnalează însă că adevărata știre de la acea întâlnire a fost „înființarea unui batalion militar comun pentru situaţii de urgenţă, similar cu Batalionul Multinaţional de Geniu Tisa (româno-ungar-ucrainean-slovac)”. E chiar ceea ce a provocat reacția de nemulțumire a Rusiei. Așadar, guvernul de la Chișinu are nevoie să impună percepția că România sprijină guvernul lui Vlad Plahotniuc, inclusiv în plan militar, iar, prin extensie, că Occidentul s-ar poziționa la fel.

Mai mulți comentatori din România se ocupă de atacurile guvernului condus de Viorica Dăncilă la adresa Uniunii Europene. În timp ce președintele Klaus Iohannis tocmai vorbește la Consiliul European despre unitatea Uniunii, la Bucuresti, premierul cere socoteală Bruxellles-ului, scrie Ioana Ene pe site-ul ziare.com. Comunicatul președinției, dinaintea reuniunii Consiliului European, arată că România își asumă și tema relatiilor cu Moscova, precum și problemele de politică externă, cum ar fi relația UE – Turcia. Bucureștiul are o poziție solidară cu Europa și în cazul fostului spion rus Serghei Skripal, asasinat la Londra.

Pe același site, Sebastian Burduja își alege ca subiect decizia inexplicabilă și fără precedent a Curții Constituționale a României de a nu mai colabora cu Reprezentanța Comisiei Europene la București în chestiunea MCV (monitorizarea nivelului de independență a justiției). De ce asemenea extravaganțe? „Totul, scrie Burduja, face parte dintr-o regie simpla dar eficace, clocită în laboratoarele consultanților plătiți cu bani grei să inventeze fumigene care ne abat atenția de la problemele reale ale României și de la cei vinovați pentru acestea”. Mai mulți analiști, străini și români, au spus că, în ciuda unor asemenea derapaje, România nu ar fi amenințată de o derivă total anti-europeană, fiindcă nu are partide de tip iliberal și extremist. Sebastian Burduja are îndoieli: ce face acum coaliția PSD-ALDE este tocmai să pregătească un asemenea viraj. Or „Manevra stânga-mprejur spre Est, marcă înregistrata PSD-ALDE, devine una dintre cele mai periculoase mișcări pentru viitorul României”.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG