Linkuri accesibilitate

Erodarea instituțiilor statului de drept în România (Dan Tapalagă/hotnews.ro)


Creșterea economică cu care se laudă guvernanții se bazează exclusiv pe consum, nu pe investiții (Lida Moise/„22”).

Dan Tăpălagă continuă să analizeze erodarea instituțiilor statului de drept în România într-un nou articol publicat pe hotnews.ro. El evocă răspunsul epatant al liderului social-democrat Liviu Dragnea la o întrebare a jurnaliștilor: cum se face că legea grațierii, atât de controversată, a trecut la Senat în mod tacit (adică prin depășirea termenului legal de dezbatere) și astfel va ajunge la Camera Deputaților? „Mai dezgropăm morții?”, a fost „răspunsul” lui Dragnea. Ce a vrut să spună ar suna, în „traducere” cam așa: ce nemulțumiri mai aveți când forma adoptată tacit în Senat este cea „cuminte”: se grațiază toate pedepsele de până la 5 ani, mai puțin cele pentru fapte de corupție. La Cameră însă, legea va fi obligatoriu dezbătută, prilej cu care, după experiența unor situații anterioare, pot fi reintroduse amendamentele și mai favorabile corupților, dorite de PSD, adică cele care au scos în februarie în stradă sute de mii de oameni.

Dan Tăpălagă îi răspunde liderului PSD: da, să dezgropăm morții. Unul este Agenția Națională de Integritate, lăsată aproape fără obiectul muncii de când conflictul de interese nu mai e considerat infracțiune în România. Se pregătește și îngroparea Direcției Naționale Anticorupție, cu concursul aparent involuntar al Curții Constituționale, care a dat în 2003 o decizie cu efecte dramatice acum: când se dezincriminează o faptă, se dezincriminează și fapta identică aflată în cercetare penală, deci se opresc toate procesele pe cauze asemănătoare. Jurnalistul, Hotnews.ro crede că strada a obosit, că nu mai poți spune la infinit #rezist sub asaltul încrucișat al politicienilor penali. Din păcate, singura speranță rămâne tot reacția publică, întrucât opoziția politică tot nu s-a trezit.

În articolul de la ziare.com Ioana Ene-Dogioiu explică tactica lui Liviu Dragnea: să câștige timp. Nu-l interesează cine știe cât corupții din partid sau din coaliție, ci propria lui situație. Dragnea așteaptă în ziua de 6 iunie o anumită decizie a Curții Constituționale, dată în dosarul altcuiva, dar care va fi precedentul favorabil și în dosarul său penal pentru abuz în serviciu. De aceea și-a bruftuluit și destituit din funcții unul dintre colaboratorii cei mai activi: acela s-a grăbit, a făcut vâlvă, în timp ce el dorea pur și simplu să mai adoarmă un pic opinia publică.

Între timp, guvernanții întrețin moralul nației cu știri încurajatoare. Una este fabuloasa creștere economică a României pe primul trimestru al anului: 5,7%. Lidia Moise scrie în revista 22 de ce e mai degrabă o veste proastă, ale cărei efecte vor fi creșterea inflației și a dobânzilor la care România se împrumută. Această creștere economică cu care se laudă guvernanții se bazează exclusiv pe consum, nu pe investiții. Nici măcar pe bani europeni, care ar însemna tot investiții. În România au intrat anul acesta fonduri europene considerabile, dar e vorba de subvenții pentru agricultori, nicidecum de fonduri pe proiecte. Guvernul promite măriri de salarii și pensii: un experiment „irațional”, dat fiind contextul regional în care, mai arată Lidia Moise, „statele competitoare au cote unice mult mai mici decât a noastră şi populaţii cu ceva mai multă disciplină fiscală”. „În caz de criză, ce se câştigă azi la salariu nu mai valorează mare lucru mâine”.

XS
SM
MD
LG