Linkuri accesibilitate

„Pentru Executivul de acum interesul public este un aspect neimportant în actul de guvernare” (Caludia Pârvoiu/hotnews.com)


Profesiunea urii la șefa interimară a Televiziunii române (Ioan Ene-Dogioiu/ziare.com).

De ziua internațională a libertății presei, Claudia Pârvoiu de la hotnews.ro a ales să scrie despre „secretomania” guvernului condus de Viorica Dăncilă. „Pentru Executivul de acum interesul public este un aspect neimportant în actul de guvernare. Degeaba insistă jurnaliștii să smulgă o banală confirmare oficială asupra unei informații deja existente în spațiul public, fiindcă purtătorul de cuvânt al Guvernului nu are mandat să răspundă la întrebări. La nicio întrebare”. „Oamenii din Guvern, din ministere și din oricare altă instituție guvernamentală se tem să vorbească până și despre lucuri benigne legate de activitatea guvernamentală”.

Jurnalista găsește inexplicabil secretul care a înconjurat, de pildă, recenta întâlnire a premierului cu guvernatorul și viceguvernatorul Băncii Naționale. A fost anunțată de ministrul de finanțe - probabil o scăpare – a fost confirmată de mai multe ori de la BNR, dar guvernul nu a vrut să spună nimic. Nici înainte, nici după. Culmea, după întrevedere, cel care a făcut declarații nu a fost premierul, ci liderul social-democrat Liviu Dragnea, despre a cărui prezență la întâlnirea nici nu se știa.

Apoi vizita premierului Dăncilă în Israel anunțată doar în seara dinaintea plecării. Că a fost flancată de același Liviu Dragnea nu s-a aflat decât când liderul PSD era deja acolo. „După trei luni de guvernare cu Dăncilă pe funcție de premier și cu apropiați ai lui Dragnea pe posturi de consilieri, informația de interes public a ajuns la stadiul de păcăleală colectivă. Jurnaliștii își pierd mare parte din timp pentru a obține informații banale despre programul unui demnitar, pe care trebuie apoi să le asambleze ca într-un joc puzzle. Jurnaliștii sunt ținuți ocupați. Este de la sine înțeles că solicitările transmise în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public sunt uitate prin sertare până expiră valoarea știrii în sine”.

Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, analizează reacția autorităților la două situații comparabile. „Când în spațiul public a apărut o presupusă înregistrare cu șefa DNA într-o ședință în care le cerea procurorilor anticorupție în esență să muncească mai repede și mai eficient, s-au cutremurat munții și PSD a strigat din toti rărunchii: demisia!”, scrie Ioana Ene. În schimb, când recent realizatorul TVR Dragoș Pătraru a difuzat o înregistrare în care șefa interimară a postului național insulta o jurnalistă, toată lumea tace, nu se mai „autosesizează” niciun „organism”. Laura Codruța Kovesi a contestat înregistrarea și expertiza ar fi confirmat că ea a fost prelucrată. Doina Gradea însă nu a contestat nimic, deci se poate presupune că e înregistrarea e autentică. Ce a nemulțumit la prestația jurnalistei numită „cap de porc”? Faptul că i-a repetat de patru ori primarului Gabriela Vrânceanu o întrebare incomodă. Și nu e tot. Doina Gradea mai spune pe înregistrarea cu pricina că în instituție „mai e și câte „un bou care implică instituția” și, în orice caz, mai toți sunt „hateri de profesie” care „ies de prin scorburi”. Ei merită, susține președinta TVR, „pumni în gură” și: „Trebuia să aduc un șef de afară ca să vă taie! Că nu meritați altceva, decât să fiți tăiați!”

XS
SM
MD
LG