Linkuri accesibilitate

Birocrația românească este o piedică în dezvoltarea afacerilor - Banca Mondială


România a cazut 32 de locuri în topul statelor după criteriul demarării afacerilor.





Moldova a fost lăudată joi într-un raport al Băncii Mondiale pentru îmbunătățirea mediului de afaceri. Studiul anual despre ușurința de a face afaceri în lume spune că Moldova este a doua țară care a progresat cel mai rapid într-un an, urcând cu 18 locuri în clasamentul mondial, până pe locul 81. Ucraina și Rusia sunt mult în urma Moldovei, spre coada clasamentului, care cuprinde 183 de țări. România este înainte, dar, după cum relatează de la București Sabina Fati, a regresat în ultimul an.


Birocrația românească este o piedică în dezvoltarea afacerilor, aceasta este concluzia unui raport facut de Banca Mondială si divizia sa specializata in chestiuni comerciale International Finance Corporation. Raportul intitulat „Doing Business 2012: Doing Business In A More Transparent World” face o ierarhie a sistemelor economice luind in considerare reglementarile din domeniul investitiilor, timpul necesar pentru demararea unei afaceri, rezolvarea chestiunilor legate de insolventa, precum si comertul international.

România a cazut 32 de locuri in clasamentul statelor dupa criteriul demararii afacerilor, ajungind de pe locul 31 pe 63. Documentul noteaza ca pentru inregistrarea unei firme in Romania o persoana este obligata sa treaca prin sase obstacole birocratice, iar in total inregistrarea ca atare dureaza minim 14 zile. In ultima luna insa guvernul de la Bucuresti, a anuntat ca vrea sa reduca aceasta perioada la doar trei zile si a pregatit un proiect de lege in acest sens.

Așadar in ierarhia Bancii Mondiale care urmareste sa vada cit de prietenos este mediul de afaceri din diverse state, Romania ocupa locul 72, dupa tari ca Belarus, Turcia, Cehia, Polonia sau Bulgaria, dar inaintea Italiei sau Chinei. Pe primele locuri se situeaza in aceasta ordine Singapore, Hong Kong, Noua Zeelanda, Statele Unite, iar pe ultimul loc Ciad. Republica Moldova ocupa locul 81 in clasamentul statelor privind usurinta de a dezvolta afaceri. Un avans spectaculos a inregistrat Georgia, aflata pe locul 16, care si-a simplificat procedurile, iar din din 2005 au fost introduse noi coduri comerciale si vamale si a inceput o refoma serioasa a sistemului juridic.

În schimb, România a coborit șapte pozitii in clasamentul statelor dupa criteriul usurintei de a derula afaceri, fiindca a marit birocratia, de pilda a adaugat printre cerintele infintarii unei firme necesitatea unui certificat fiscal pentru sediul unei noi companii inainte de inregistrarea ei propriu zisa. Totusi unele facilitati au fost mentionate, fiindca, de pilda, in Romania plata taxelor pentru societatile comerciale se face acum electronic printr-un singur formular destinat contributiilor sociale.

Politigraf

XS
SM
MD
LG