Linkuri accesibilitate

Rușii din regiunea Samara îi plâng pe soldații uciși în atacul de la Makiivka


Locuitorii din regiunea rusă Samara depun flori în memoria soldaților ruși uciși la Makiivka
Locuitorii din regiunea rusă Samara depun flori în memoria soldaților ruși uciși la Makiivka

Locuitorii din regiunea rusă Samara s-au adunat pe 3 ianuarie pentru a deplânge pierderea soldaților locali uciși în una dintre cele mai mortale lovituri defensive ale Ucrainei.

Locuitorii din regiunea rusă Samara s-au adunat pe 3 ianuarie pentru a-i deplânge pe soldații uciși într-una dintre cele mai mortale lovituri defensive ale Ucrainei, în timp ce Moscova dă vina pe proprii soldați pentru că și-au folosit telefoanele mobile, care ar fi putut furniza datele folosite de Ucraina pentru a-i localiza.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că 89 de soldați au fost uciși atunci când Ucraina a lansat un atac de artilerie pe 31 decembrie asupra orașului Makiivka, controlat de Moscova, în regiunea Donețk. Cu o zi mai devreme, ministerul avansase cifra de 63. Armata ucraineană a afirmat că aproximativ 500 de soldați au fost uciși sau răniți în atac. RFE/RL nu poate confirma datele furnizate de cele două părți.

Bloggerii militari ruși, ale căror informații au fost, în mare măsură, de încredere în timpul războiului, susțin că muniția depozitată în apropierea instalației în care se aflau soldații a explodat în timpul atacului și a contribuit la numărul mare de victime.

La 3 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina a descoperit locul unde se aflau soldații ruși prin geolocalizarea celularelor atunci când erau folosite, deși analiștii au spus că aceasta ar putea fi doar una dintre multiplele explicații.

Mulți dintre cei care au murit la Makiivka erau din regiunea Samara din sud-vestul Rusiei. În capitala regională, Samara, câteva sute de persoane s-au adunat pe 3 ianuarie pentru slujbe de pomenire ortodoxe, depunând flori în fața principalului monument dedicat războiului din oraș. Slujbe similare au avut loc și în alte orașe din regiune.

„Dragi prieteni, îmi este foarte greu să vorbesc. Nu am mai dormit de trei zile. Samara nu a dormit de trei zile", le-a spus Ekaterina Kolotovkina, președinta unui consiliu autorizat oficial care reprezintă mamele și soțiile de soldați, celor adunați la Samara.

Slujbă religioasă oficiată pe 3 ianuarie 2023, în Piața Victoriei din Samara, în memoria soldaților ruși uciși la Makiivka
Slujbă religioasă oficiată pe 3 ianuarie 2023, în Piața Victoriei din Samara, în memoria soldaților ruși uciși la Makiivka

Mulți locuitori ai Samarei nu știu nimic despre soarta rudelor lor, a afirmat pentru RFE/RL, un membru al familiei unuia dintre cei mobilitați sub rezerva anonimatului.

Guvernatorul din Samara, Dmitri Azarov, s-a întâlnit cu oficiali ai Ministerului Apărării pe 3 ianuarie pentru a coordona ajutorul medical și alte ajutoare pentru supraviețuitori.

Explozia de la Makiivka a lăsat mulți soldați ruși supraviețuitori fără bunuri de primă necesitate, ceea ce a determinat oficialii din Samara și rudele să facă apel la donații de articole precum șosete, lenjerie de corp, pantofi și mănuși.

Biroul lui Azarov a negat relatările potrivit cărora mulți dintre cei uciși ar fi fost oameni recent mobilizați. Decizia președintelui rus Vladimir Putin din septembrie de a anunța o mobilizare a fost extrem de nepopulară, declanșând un exod în masă al bărbaților de vârstă militară. Dacă printre morții de la Makiivka s-ar afla și militari recent mobilizați s-ar putea ca rezistența la înrolare să fie și mai mare, în cazul în care Kremlinul ar vrea să reînnoiască ordinul de mobilizare.

Atacul se numără printre cele mai mortale efectuate de armata ucraineană de la începutul invaziei din februarie. Vladimir Putin nu a comentat încă situația.

Unii comentatori au criticat conducerea militară a Rusiei pentru că a concentrat atât de mulți soldați într-un singur loc, în raza de tragere a sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de Statele Unite.

Ruslan Leviev, fondatorul Conflict Intelligence Team, o firmă de informații pe baza surselor deschise, a afirmat pentru RFE/RL că nu este clar cum au descoperit forțele armate ucrainene amplasarea trupelor rusești din Makiivka.

Este posibil ca Ucraina să fi fost informată de localnicii care susțin guvernul de la Kiev sau ar putea fi opera forțelor speciale. Comentatorul militar nu exclude posibilitatea ca soldații ruși să-și fi dezvăluit amplasamentul prin postarea de fotografii pe rețelele de socializare sau prin folosirea telefoanelor pentru a suna acasă.

Armata ucraineană a declarat după aceea, pe 3 ianuarie, că a distrus două depozite de muniții rusești și un depozit de combustibil și lubrifianți pe axa Kreminna-Svatove. Serhi Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din estul armatei ucrainene, a descris aceste operațiuni ca făcând parte dintr-o acțiune în curs de desfășurare de „distrugere sistematică a logisticii, a depozitelor și a posturilor de comandă ale inamicului”.

După cum spune Cerevati, trupele rusești își deplasează forțele în direcția Kreminna-Svatove și încearcă să echipeze instalații de geniu, dar inițiativa și controlul situației „se află mai mult de partea ucraineană”.

În informarea sa din 3 ianuarie, Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a mai afirmat că armata rusă a lansat șase rachete și 52 de operațiuni aeriene, precum și 77 de atacuri cu sisteme de lansatoare de rachete. Conducerea armatei ucrainene afirmă că toate cele șase lovituri cu rachete și 30 dintre atacurile aeriene au vizat infrastructura civilă. Forțele ucrainene au doborât, de asemenea, 27 de drone Shahed de fabricație iraniană lansate de forțele ruse, a adăugat Statul Major General.

În altă parte, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra arenei de hochei pe gheață din Drujkovka, în regiunea Donețk. Echipa clubului de hochei, Donbas, fostă campioană a primei ligi de hochei pe gheață din Ucraina, jucase acolo.

Un videoclip încărcat pe rețelele de socializare arată ceea ce pare a fi Altair Arena în flăcări.

Consilierul prezidențial ucrainean Kirilo Timoșenko a scris pe Telegram că două persoane au fost rănite în atacul cu rachete rusești asupra Drujkovka. De asemenea, el a adăugat că o rachetă rusească a lovit și satul Iakovlivka, aflat în apropiere.

Se pare că Rusia și-a intensificat în ultimele zile atacurile aeriene împotriva unor obiective civile din capitala Kiev și din alte orașe.

Armata rusă a atacat periferia orașului Zaporojie cu rachete la sfârșitul zilei de 3 ianuarie, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Staruh. Orașul Zaporojie a fost lovit de aproximativ 15 rachete rusești care au provocat un incendiu într-o clădire de infrastructură civilă și au rănit o persoană, a scris Staruh pe Telegram.

Rusia plănuiește o campanie prelungită de atacuri cu drone de fabricație iraniană pentru a „epuiza” Ucraina, spunea președintele Zelenski pe 2 ianuarie. „Avem informații potrivit cărora Rusia plănuiește un atac prelungit cu ajutorul dronelor Shahed. Probabil că mizează pe epuizare - epuizarea poporului nostru, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre," a afirmat el în obișnuitul său discurs nocturn.

XS
SM
MD
LG