Linkuri accesibilitate

Rușii atacă Bahmut și Avdiivka, în timp ce milioane de ucraineni se zbat fără electricitate


Soldați ucraineni folosesc un tun autopropulsat 2S7 Pion în timpul unui bombardament pe linia frontului din Bahmut, Ucraina, 26 decembrie.
Soldați ucraineni folosesc un tun autopropulsat 2S7 Pion în timpul unui bombardament pe linia frontului din Bahmut, Ucraina, 26 decembrie.

Forțele rusești au declanșat noi atacuri asupra orașelor Bahmut și Avdiivka din estul Ucrainei, susținute de un formidabil tir de artilerie, a transmis Statul Major General al Ucrainei în briefingul său de dimineață.

Președintele Volodimir Zelenski spune că milioane de civili au rămas iarăși în întuneric și frig după ce Moscova a distrus infrastructura civilă de energie electrică.

În ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat două atacuri cu rachete și 44 de salve de artilerie asupra pozițiilor ucrainene, lovind zone civile populate, a precizat Statul Major General, inclusiv 25 de așezări din jurul orașelor Bahmut și Avdiivka, punctele centrale ale ofensivei rusești din Donețk.

Luhansk și Harkov sunt celelalte două regiuni estice, în afară de Donețk, care au fost vizate neîncetat de bombardamentele rusești, a precizat Statul Major. În sudul regiunii Herson, rușii bombardează zone populate de-a lungul malului drept al râului Nipru, a precizat armata.

Forțele ucrainene au răspuns cu un atac asupra pozițiilor rusești în apropiere de Novobilozerka, în regiunea Zaporojie, a precizat armata.

Ministerul britanic al Apărării a confirmat în buletinul său zilnic de informații că, în ultimele două zile, Donețk și Luhansk au fost zonele supuse celor mai puternice atacuri rusești, dar cu un succes redus sau fără succes.

„În ultimele 48 de ore, luptele au rămas concentrate în jurul sectorului Bahmut din regiunea Donețk și în apropiere de Svatove, în Luhansk. Rusia continuă să inițieze frecvent atacuri la scară mică în aceste zone, deși cuceririle teritoriale sunt infime”, a precizat serviciul britanic de informații în buletinul său postat pe Twitter.

„Situația de acolo este dificilă, dureroasă!”

Zelenski le-a spus ucrainenilor, în obișnuitul său discurs nocturn, că penuria de electricitate persistă, aproape nouă milioane de persoane neavând curent electric. Dar el a mai afirmat că, grație eforturilor inginerilor și tehnicienilor ucraineni, numărul și durata întreruperilor de electricitate scad încet-încet.

„Bineînțeles, lipsurile persistă. Întreruperile continuă. Până în această seară, aproximativ nouă milioane de persoane sunt debranșate în diferite regiuni ale Ucrainei. Dar numărul și durata întreruperilor continuă să scadă treptat. Le mulțumesc tuturor celor care depun eforturi pentru aceasta", a declarat el.

Vorbind despre situația de pe linia frontului, Zelenski a declarat că Bahmut și Avdiivka sunt zone care necesită forță și concentrare maximă. „Situația de acolo este dificilă, dureroasă”, a spus Zelenski. „Ocupanții își cheltuiesc toate resursele de care dispun - și sunt resurse considerabile - pentru a stoarce măcar un avans”.

Ultimul val de atacuri cu drone asupra infrastructurii ucrainene a avut loc în noaptea de 19 decembrie, când trupele rusești au atacat Ucraina cu drone kamikaze Shahed, de fabricație iraniană. Atacul a fost îndreptat împotriva regiunii Kievului și, în principal asupra capitalei țării.

Pe 26 decembrie, Ministerul rus al Apărării a afirmat că trei militari au fost uciși de resturile unei drone ucrainene care ar fi fost doborâte căzând peste baza principală a bombardierelor strategice rusești din regiunea Saratov, în sud-vestul Rusiei. A fost cel mai recent atac cu drone care a scos la iveală lacunele din apărarea aeriană a Rusiei.

XS
SM
MD
LG