Linkuri accesibilitate

Rusia și Belarus vor desfășura exerciții comune de război aviatic


Alexander Lukașenko (stânga) și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Moscova, 18 februarie 2022
Alexander Lukașenko (stânga) și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Moscova, 18 februarie 2022

„Componenta de aviație din cadrul Forțelor Spațiale ale Armatei Federației Ruse” a ajuns în Belarus. Ministerul Apărării de la Minsk a anunțat data și etapele exercițiilor de aviație.

Exerciții comune de zbor și tactice ale unităților de aviație ale Forțelor Armate ale Belarusului și Rusiei, care fac parte din „concentrarea regională” de trupe, vor avea loc în Belarus în perioada 16 ianuarie - 1 februarie, a anunțat serviciul de presă al Ministerului belarus al Apărării.

„În timpul exercițiilor tactice de zbor, vor fi implicate toate aerodromurile și terenurile de antrenament ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare Aeriană ale Forțelor Armate ale Belarusului”, a anunțat Ministerul Apărării.

Serviciul de presă ministerial a confirmat, de asemenea, că „o componentă de aviație din cadrul Forțelor Spațiale ale Forțelor Armate ale Federației Ruse” a sosit pe 8 ianuarie în Belarus. Grupul de monitorizare „Belarusian Gayun” informase deja despre acest transport.

Pe 6 ianuarie, Alexander Lukașenko a fost informat despre finalizarea organizării unei grupări regionale comune de trupe cu Federația Rusă.

La 10 octombrie 2022, el a anunțat un acord cu președintele Federației Ruse pentru desfășurarea acesteia pe teritoriul Belarusului. La 15 octombrie, Rusia a început să transfere trupe în Belarus.

Pe 5 și 6 ianuarie, au continuat să sosească personal, arme, echipamente militare și speciale ale forțelor armate ruse.

Teritoriul belarus a fost folosit de trupele rusești pentru a ataca nordul Ucrainei în primele zile ale războiului pe scară largă din 24 februarie 2022.

Urmează mobilizarea în Belarus?

Săptămâna trecută, unul dintre liderii opoziției din Belarus susținea că nu ar fi exclus ca zilele care urmează autoritățile de la Minsk să înceapă o mobilizare pentru a implica militar țara de partea Rusiei în războiul din Ucraina.

Această temere a fost exprimată de unul dintre liderii opoziției belaruse, Pavel Latușko în interviul acordat sâmbătă grupului media Redaktionsnetzwerk Deutschland. Potrivit politicianului, aproape totul este pregătit pentru mobilizarea din Belarus.

Latușko, citând surse din Minsk, susține că majoritatea angajaților organelor afacerilor interne au fost forțați să-și predea pașapoartele. El spune că are informații că aceasta s-a întâmplat în diferite orașe ale țării. „Înseamnă că, în cazul mobilizării, ei nu vor putea părăsi țara”, a explicat opozantul. În plus, după cum a remarcat Pavel Latușko, crește numărul militarilor și al echipamentelor militare rusești în Belarus, a declarat politicianul, citat de Deutsche Welle.

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un posibil atac din Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00

O mobilizare la Minsk ar fi o consecință firească a relației de cooperare dintre Belarus și Rusia, colaborare pe care liderii celor două țări nu au ascuns-o și a fost mai mult decât evidentă de la începutul invaziei Ucrainei, când Belarus nu a oferit doar o rampă de lansare a atacurilor, ci și o zonă de retragere și repliere a trupelor rusești.

Mai mult, Vladimir Putin a călătorit la Minsk, la finalul anului trecut. În timpul discuțiilor pe care le-a avut cu Alexander Lukașenko s-a stabilit că țările lor vor continua să organizeze exerciții militare comune și vor menține cooperarea militară și în alte domenii.

Semnificativ este că vizita la Minsk era, pentru Putin, prima călătorie în Belarus după mai bine de trei ani și se speculează că venise în persoană pentru a-l convinge pe Lukașenko să se alăture Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

Rusia și Belarus au convenit asupra consolidării cooperării „în toate domeniile”, a declarat Putin în timpul unei conferințe de presă comune, după o lungă întrevedere cu Lukașenko. Cooperarea include „măsuri comune pentru securitatea celor două țări”, continuarea antrenamentelor comune și „livrarea reciprocă de arme”, a spus Putin.

Rusia va continua să antreneze aviatorii din Belarus să piloteze avioane care pot transporta ogive nucleare, a adăugat Putin. De asemenea, el a confirmat planurile pentru zborul unui cosmonaut belarus în 2023.

XS
SM
MD
LG