Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat din nou Odesa. Un obuz a lovit Catedrala Schimbarea la Față


O vedere aeriană arată Catedrala Schimbării la Față avariată în timpul unui atac cu rachete rusești, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, în Odesa, Ucraina 23 iulie 2023.
O vedere aeriană arată Catedrala Schimbării la Față avariată în timpul unui atac cu rachete rusești, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, în Odesa, Ucraina 23 iulie 2023.

O persoană a fost ucisă și 22 rănite, inclusiv patru copii, în noile atacuri cu rachete rusești asupra orașului-port ucrainean Odesa, au declarat oficialii ucraineni pe 23 iulie.

O catedrală ortodoxă a fost, de asemenea, grav avariată în atacul militar rusesc de peste noapte, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa din sudul Ucrainei, pe Telegram. „Odesa: un alt atac nocturn al monștrilor”, a scris Kiper.

Catedrala Schimbarea la Față din Odesa este cea mai mare biserică ortodoxă din oraș. A fost fondată în 1794, imediat după fondarea orașului. În 1936 a fost aruncată în aer de bolșevici. A fost restaurată din 1999 cu donații. În 2010 a fost transferată eparhiei Odesei.

Potrivit lui Kiper, ca urmare a atacului rusesc, 6 clădiri rezidențiale, inclusiv blocuri, au fost distruse. Două monumente arhitecturale și un templu au fost, de asemenea, avariate. Zeci de mașini au fost distruse.

„Rachete împotriva orașelor pașnice, împotriva clădirilor rezidențiale, a unei catedrale... Nu poate exista nicio scuză pentru răul rusesc. Ca întotdeauna, acest rău va pierde”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o postare pe Twitter după acest nou atac militar rusesc asupra Odesei.

Cea mai recentă lovitură vine cu câteva ore înainte de o întâlnire planificată între președintele rus Vladimir Putin și liderul belarus Aleksandr Lukașenka, care a sosit la Sankt Petersburg în seara zilei de 22 iulie.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că Odesa a fost vizată cu cel puțin cinci tipuri de rachete, inclusiv rachete Onyx de înaltă precizie, rachete de croazieră Kalibr și rachete balistice Iskander.

Administrația militară a orașului a declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus o „parte semnificativă” a acestora.

Andri Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski, a repetat solicitările pentru mai multe rachete și sisteme de apărare. „Inamicul trebuie să fie privat de capacitatea de a lovi civilii și infrastructura. Mai multe sisteme de apărare antirachetă, precum și ATACMS – acest lucru va ajuta Ucraina”, a scris Yermak pe Telegram, referindu-se la rachetele tactice cu rază lungă de acțiune pe care Kievul dorește ca Washingtonul să le furnizeze.

Odesa a fost bombardată de mai multe ori de la începutul invaziei, iar în ianuarie agenția culturală a Națiunilor Unite UNESCO a desemnat centrul istoric al orașului ca sit al Patrimoniului Mondial în pericol.

După retragerea Rusiei din acordul privind cerealele din Marea Neagră, care a fost implementat, în special, prin porturile din Odesa, armata rusă și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii portuare din sudul Ucrainei.

În noaptea de 20 iulie, armata rusă a efectuat un alt atac asupra regiunilor sudice ale Ucrainei – în Odesa și Mikolaiv. Potrivit autorităților, există distrugeri, aproximativ 20 de victime, inclusiv cinci copii. O persoană a murit la Odesa, două persoane au murit la Mikolaiv.

XS
SM
MD
LG