Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat Ucraina


Tancuri rusești în Mariupol, Ucraina, 24 februarie, 2022

În zorii zilei de 24 februarie, armata rusă a atacat Ucraina la ordinul președintelui rus Vladimir Putin. Acesta a anunțat demararea unei operațiuni „speciale” de „demilitarizare” a Ucrainei și a cerut soldaților ucraineni să depună armele.

La Kiev, Harkov, Mariupol, Odesa și alte orașe ucrainene au fost semnalate explozii și focuri de armă...

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a introdus legea marțială în toată țara. Rusia și Ucraina au anunțat primele distrugeri. Ucraina și-a închis spațiul aerian pentru cursele aviatice civile.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat: „Putin a ales în mod deliberat un război care va avea ca rezultat pierderi catastrofale de vieți omenești și suferințe umane”. Biden a spus că se va întâlni joi cu liderii G7, iar Statele Unite și aliații „vor impune sancțiuni severe Rusiei”.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a spus că Rusia a început un „război de ocupație”, iar Ucraina se va apăra și va câștiga. „Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul să acționăm este chiar acum”, a spus Kuleba.

La Chișinău, președinta Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Ministerul de Externe a îndemnat cetățenii moldoveni din Ucraina să părăsească țara. Se relatează că la punctul de trecere al frontierei cu Ucraina de la Palanca s-au format cozi de mașini pe sensul de intrare în Republica Moldova.

XS
SM
MD
LG