Linkuri accesibilitate

Rusia a reluat atacurile împotriva infrastructurii energetice din Ucraina


Un angajat al serviciilor de urgență din Ucraina intervine la locul unui atac cu rachete, într-o zonă rezidențială din Kiev, 21 septembrie 2023.
Un angajat al serviciilor de urgență din Ucraina intervine la locul unui atac cu rachete, într-o zonă rezidențială din Kiev, 21 septembrie 2023.

Rusia a efectuat joi unul dintre cele mai mari atacuri aeriene din ultimele săptămâni. Forțele rusești au vizat instalațiile de producere și transport a energiei. Cel puțin 18 oameni au fost răniți.

Rusia a efectuat joi cel mai mare atac cu rachete din ultimele săptămâni în Ucraina, lovind instalații energetice.

Oficialii de la Kiev spun că acesta ar putea fi unul dintre primele atacuri ale unei noi campanii de distrugere a rețelei electrice ucrainene, odată cu apropierea iernii, scrie Reuters.

„Vine iarna. În această seară (Rusia) a reluat atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene”, a scris deputatul Andrii Osadchuk pe platforma X (Twitter).

Au fost raportate întreruperi de energie electrică în cinci regiuni ucrainene din vest, centru și est: Rivne, Jîtomir, Kiev, Dnipropetrovsk și Harkov.

Atacul a amintit de campania rusească de bombardamente asupra infrastructurii critice din iarna trecută, când milioane de ucraineni au stat fără electricitate și căldură.

Oficialii ucraineni au declarat că cel puțin 18 persoane au fost rănite în atacurile aeriene, inclusiv o fetiță de 9 ani. Două persoane au fost ucise în bombardamente rusești din timpul nopții care nu au vizat rețeaua electrică.

Operatorul Ukrenergo a declarat că a fost primul atac rusesc asupra infrastructurii energetice din ultimele șase luni și a raportat daune la instalații din regiunile vestice și centrale.

Ucraina lucrează de luni de zile să repare infrastructura după ce atacurile din iarna trecută au afectat aproape jumătate din sistemul energetic al țării și au forțat operatorii de rețea să impună întreruperi regulate de energie electrică.

În acest an, Ucraina dispune de o apărare aeriană mai bună, furnizată de Occident, dar are în continuare provocarea uriașă de a apăra un teritoriu atât de întins.

Acest articol a fost preluat de pe Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG