Linkuri accesibilitate

Rusia acuză Ucraina că a atacat centrul Moscovei cu rachete


Trupele de securitate investighează locul unei clădiri avariate în urma unui atac de dronă la Moscova, 24 iulie.
Trupele de securitate investighează locul unei clădiri avariate în urma unui atac de dronă la Moscova, 24 iulie.

Primarul Moscovei susține că două drone au lovit clădiri din Moscova la începutul zilei de 24 iulie. Presa moscovită afirmă că au fost găsite resturi de drone nu departe de sediul Ministerului Apărării.

S-a spus că două drone au lovit clădiri din Moscova la începutul zilei de 24 iulie, potrivit primarului capitalei ruse, relatările de presă susținând că au fost găsite resturi de dronă nu departe de sediul Ministerului Apărării.

Ministerul rus al Apărării spune pe Telegram că două drone „au fost distruse și prăbușite” și a dat vina pentru atac pe armata ucraineană.

Primarul Serghei Sobianin a declarat pe Telegram că două clădiri de birouri au fost lovite în jurul orei 4 a.m. El a spus că nu au existat „daune sau victime grave”.

Atacul cu drone are loc la o zi după ce un atac cu rachete asupra orașului-port Odesa de la Marea Neagră a omorât cel puțin o persoană, a rănit alte 22 și a avariat grav o catedrală ortodoxă istorică.

Armata Rusiei a lansat în ultimele zile lovituri militare asupra Odesei și asupra depozitelor și unităților de procesare a exporturilor de alimente, după ce Kremlinul s-a retras din acordul care garanta un coridor maritim pentru transportul în siguranță a cerealelor ucrainene, acord mediat de ONU. Kievul a acuzat Moscova că vizează aprovizionarea cu cereale și infrastructura vitală pentru a o forța să acccepte termenii unui nou acord.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski scria pe Twitter după atacul rus asupra Odesei din 23 iulie: „Rachete împotriva orașelor pașnice, împotriva clădirilor rezidențiale, împotriva unei catedrale... Nu poate exista nicio scuză pentru răul produs de Rusia. Ca întotdeauna, acest rău va fi înfrânt. Și cu siguranță ne vom răzbuna pe teroriștii ruși pentru Odesa. Ei vor simți această răzbunare”.

UNESCO a condamnat ferm atacul asupra catedralei și a altor situri de patrimoniu și a spus că va trimite o misiune în zilele următoare pentru a evalua pagubele. Centrul istoric al orașului Odesa a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO la începutul acestui an, iar agenția spune că atacurile rusești contravin angajamentului Moscovei de a lua măsuri de precauție pentru a feri siturile din Patrimoniul Mondial aflate Ucraina.

Armata ucraineană nu a comentat atacurile cu drone care ar fi lovit Moscova pe 24 iulie. Ucraina nu își revendică public aproape niciodată responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei sau pe teritoriul controlat de ruși din Ucraina.

Agenția de știri de stat rusă TASS, citând serviciile de urgență, a declarat că au fost găsite fragmente de dronă în apropierea unei clădiri de pe bulevardul Komsomolski din centrul Moscovei. Locul se află la aproximativ doi kilometri de clădirile Ministerului Apărării.

Presa de stat mai relatează că o altă clădire de birouri a fost avariată pe Bulevardul Lihaciov, în sudul capitalei Rusiei.

Ambele străzi au fost închise traficului, informează presa de stat rusă.

Canalele ruse Telegram au postat videoclipuri și fotografii cu ceea ce susțin că ar fi clădirile avariate.

Pe de altă parte, patru angajați portuari au fost răniți, iar un depozit de cereale a fost distrus într-un atac rusesc asupra Odesei executat peste noapte cu dronele, informează autoritățile locale.

Comandamentul militar sudic al Ucrainei a declarat că trei drone au fost distruse în atacurile din 24 iulie, potrivit informațiilor preliminare.

Un oficial instalat de Rusia în Crimeea a spus, pe de altă parte, că un depozit de muniții a fost lovit în timpul a ceea ce el a spus a fost un atac cu dronă ucraineană asupra localității Djankoi.

Serghei Aksionov, liderul Crimeei instalat de Kremlin, asupra căreia Moscova a preluat controlul în 2014, a declarat că și o clădire rezidențială a fost avariată în zonă.

Aksionov mai afirmă pe Telegram că „din motive de siguranță” traficul feroviar și rutier din zonă a fost suspendat.

Rusia are o bază aeriană militară lângă Djankoi. Oficialii ucraineni au spus de multă vreme că orașul și zonele învecinate au fost transformate în cea mai mare bază militară a Moscovei din Crimeea.

Ministerul rus al Apărării a afirmat după aceea că Ucraina a încercat să atace Crimeea peste noapte folosind 17 drone, dar că atacul a fost dejucat și că nu s-au înregistrat victime.

Se mai afirmă că 11 dintre drone s-au prăbușit în Marea Neagră după ce au fost distruse de echipamentele antidrone, trei au căzut pe teritoriul Crimeei și trei au fost distruse de apărarea antiaeriană.

XS
SM
MD
LG