Linkuri accesibilitate

Rusia afirmă că podul din Crimeea a fost redeschis parțial traficului după atac


Anchetatori ruși și membri ai serviciilor de urgență adună probe lângă o mașină distrusă pe secțiunea avariată a podului, la 17 iulie.
Anchetatori ruși și membri ai serviciilor de urgență adună probe lângă o mașină distrusă pe secțiunea avariată a podului, la 17 iulie.

Rusia a declarat la 18 iulie că traficul rutier a fost redeschis parțial pe un pod important care leagă Crimeea anexată de Moscova de Rusia peste strâmtoarea Kerch, după ce a fost avariat de cel puțin o explozie în ziua precedentă.

Rusia a acuzat Ucraina pentru acest incident, în care două persoane au fost ucise și fiica lor a fost grav rănită și a declarat pe 18 iulie că a lovit instalații din Odesa și Nikolaev din Ucraina ca răzbunare pentru atacul asupra podului.

Președintele Vladimir Putin, care a făcut din pod un proiect de prestigiu după anexarea Crimeei în 2014, promisese o ripostă pe potrivă pentru ceea ce Rusia a numit un „atac terorist”.

 Două persoane au murit în atacul asupra podului din Crimeea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

Ucraina nu a revendicat responsabilitatea atacului, dar presa ucraineană a relatat că serviciile de securitate au desfășurat două drone maritime pentru a efectua operațiunea.

Vicepremierul rus Marat Husnullin, însărcinat cu lucrările de reparații, scria pe canalul său Telegram în dimineața zilei de 18 iulie că „transportul auto pe podul Crimeei a fost restabilit în regim de mers înapoi pe banda exterioară din dreapta”.

Husnullin a declarat că un tronson al podului a fost distrus și va trebui reconstruit, dar că nu există daune structurale la pilonii podului. El a adăugat că podul va fi reparat complet până la 1 noiembrie.

Pagubele provocate podului, singurul drum care leagă Crimeea de partea continentală a Rusiei, ar putea avea un impact asupra capacității Moscovei de a-și aproviziona trupele din sudul Ucrainei și evidențiază faptul că infrastructura rusă este vulnerabilă la drone mici, rapide și telecomandate, care transportă explozibili.

La 17 iulie, Putin a cerut propuneri pentru securitatea podului, care a mai trebuit să fie reparat o dată după un atac în octombrie.

Ucraina nu și-a asumat răspunderea nici pentru atacul din octombrie trecut, însă, la începutul acestei luni, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, părea să recunoască implicarea în atacul din octombrie, afirmând într-o postare pe rețelele de socializare marcând a 500-a zi de război că „în urmă cu 273 de zile, am lansat prima lovitură asupra podului din Crimeea pentru a perturba logistica rusă".

Cel de-al doilea atac asupra podului a reprezentat, de asemenea, o lovitură pentru prestigiul Moscovei și pentru industria turistică a regiunii anexate. Pe lângă problemele cu care se confruntă potențialii turiști ruși, vremea nefavorabilă de la începutul zilei de 18 iulie a dus la suspendarea serviciilor de feribot între regiunea ocupată și Rusia.

XS
SM
MD
LG