Linkuri accesibilitate

Rusia atacă în Donbas și bombardează spitalul din Zaporojie


Soldați ucraineni străbat orașul Bahmut cu un Humvee, regiunea Donețk, Ucraina, 21 decembrie 2022
Soldați ucraineni străbat orașul Bahmut cu un Humvee, regiunea Donețk, Ucraina, 21 decembrie 2022

Armata ucraineană a respins atacuri în 16 zone-țintă din regiunile estice Donețk și Luhansk, afirmă Statul Major General.

Bahmut și Avdiivka, unde au loc cele mai aprige lupte din ultimele luni, au fost din nou ținta forțelor ruse, care au lansat atacuri și asupra altor localități din Donețk, inclusiv Soledar și Iakovliivka, în timp ce în regiunea Luhansk, așezările Novoselivske și Stelmahiivka s-au numărat printre cele lovite.

În regiunea Zaporojie, artileria rusă a lovit un spital din Huliaipol, a declarat armata ucraineană, dar deocamdată nu există informații că s-ar fi înregistrat victime.

Armata ucraineană a atacat pozițiile rusești cu avioane de război și artilerie, a precizat Statul Major General, adăugând că a doborât trei vehicule aeriene rusești fără pilot (UAV). „În ultimele 24 de ore, forțele aeriene au efectuat 14 atacuri în zonele de concentrare a personalului, armelor și echipamentelor militare rusești. Apărătorii noștri au doborât un UAV inamic de tip Forpost și alte două de tip Lancet-3", a precizat armata. Aceste informații nu au putut fi verificate deocamdată din surse independente.

Ținta principală, sistemul energetic

Între timp, operatorul ucrainean al rețelei de electricitate, Ukrenergo, a raportat „o criză semnificativă de energie electrică" și restricții cauzate de atacurile neîncetate cu rachete și drone.

Rusia vizează cu predilecție infrastructura energetică și alte obiective civile din Kiev și din alte părți ale țării cu valuri de drone-kamikaze, intenționând, se pare, să întrerupă căldura în casele ucrainenilor și să-i demoralizeze.

La 21 decembrie, în timpul unei vizite istorice a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, președintele american Joe Biden a anunțat un nou pachet de asistență de securitate de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, care include o baterie de apărare antiaeriană Patriot, unul dintre cele mai avansate sisteme de acest tip.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că sistemul este „capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și avioane la un plafon semnificativ mai ridicat decât sistemele de apărare aeriană furnizate anterior”.

Cu toate acestea, nu e neclar când atât de necesara baterie Patriot va ajunge pe frontul din Ucraina, întrucât forțele ucrainene trebuie să urmeze un stagiu de pregătire pentru a învăța cum să o opereze. Antrenamentul, care ar trebui să aibă loc în Germania, ar putea dura câteva luni, a declarat Pentagonul la 21 decembrie.

XS
SM
MD
LG