Linkuri accesibilitate

Rusia atacă din nou silozurile de cereale din sudul Ucrainei


Polițiști lângă clădirea avariată a centrului de afaceri Moscow City în urma unui atac cu drone în capitala rusă, pe 23 august
Polițiști lângă clădirea avariată a centrului de afaceri Moscow City în urma unui atac cu drone în capitala rusă, pe 23 august

Rusia a declanșat un nou val de atacuri cu drone asupra silozurile care adăpostesc cerealele pentru export din sudul Ucrainei, distrugându-le și incendiindu-le, au declarat oficialii militari și regionali pe 23 august.

Forțele ruse au lansat peste noapte un atac cu drone în regiunea ucraineană Odesa, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram pe 23 august.

„Apărarea antiaeriană a distrus nouă drone de fabricație iraniană. Din păcate, complexele de producție și transport au fost avariate și a izbucnit un incendiu pe o suprafață de 700 de metri pătrați. Pe la ora 6 dimineața, incendiul era sub control. Unitățile de depozitare a cerealelor sunt printre obiectivele avariate”, a scris Kiper, adăugând că nu au fost victime.

Canalele de monitorizare și oficialii locali au raportat, de asemenea, explozii la Izmail, unul dintre cele două porturi ucrainene de pe Dunăre care au fost folosite de Kiev pentru a exporta cereale, după ce luna trecută acordul mediat de ONU a fost anulat după ce Rusia a refuzat să-l mai susțină.

Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a declarat că armata ucraineană a doborât 11 dintre cele 20 de drone lansate de Rusia peste noapte. Nouă au fost distruse în regiunea Odesa și două în regiunea Zaporojie, a spus comandamentul.

În Herson, o persoană a fost ucisă și cinci au fost rănite de bombardamentele rusești în ultimele 24 de ore, a declarat șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, pe Telegram. El a adăugat că în dimineața zilei de 23 august șase persoane au fost rănite după ce mai multe unități civile, inclusiv o grădiniță, au fost atacate aerian.

„În jurul orei 4 dimineața, aviația rusă a aruncat două bombe ghidate asupra unei grădinițe și a unor clădiri rezidențiale. În urma bombardamentelor, a izbucnit incendii, care au fost stinse prompt de pompieri", scrie Prokudin. Un tânăr de 22 de ani a fost transportat la spital, a spus el.

Trei aeroporturi din Moscova, închise temporar

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat pe 23 august că Moscova a fost atacată de trei drone peste noapte, dintre care două au fost doborâte, în timp ce o a treia a fost „suprimată” prin mijloace electronice, dar a lovit o clădire a complexul de afaceri din capitala Moscova, după ce a pierdut controlul direcției. Nu s-au înregistrat victime, a spus ministerul.

Trei aeroporturi din Moscova - Vnukovo, Domodedovo și Sheremetyevo - și-au suspendat din nou zborurile.

Ministerul a atribuit atacul Ucrainei. Kievul nu a comentat incidentul. Pe 22 august, Ministerul rus al Apărării a afirmat că a respins mai multe drone ucrainene în aceeași zonă a capitalei ruse. Moscova a fost, în mod regulat, ținta atacurilor cu drone în ultimele săptămâni.

În regiunea Belgorod din Rusia, la granița cu Ucraina, guvernatorul Viacheslav Gladkov a declarat pe 23 august că un atac cu dronele asupra unui sanatoriu din satul Lavi a ucis trei civili. „Forțele armate ale Ucrainei au lansat un dispozitiv exploziv dintr-o dronă când oamenii erau pe stradă”, a scris el pe Telegram. El a spus că doi bărbați au fost uciși pe loc, în timp ce al treilea a murit la spital.

Potrivit lui Gladkov, acesta era al doilea atac cu dronă. Cu câteva ore mai devreme, dintr-o dronă fuseseră lansate două grenade. Afirmațiile lui Gladkov nu pot fi verificate din surse independente, iar Ucraina nu a comentat.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au continuat să avanseze spre orașul strategic Melitopol din sudul țării, după ce au recucerit satul Robotine, după cum a informat Statul Major General la 23 august, adăugând că apărătorii ucraineni au respins atacurile rusești în regiunile estice Donețk și Harkov.

Robotine este situat pe o șosea importantă care duce la Melitopol, în regiunea Zaporojie. Melitopol, căruia i se spune și „poarta de intrare în Crimeea”, a fost capturat de trupele rusești în luna martie a anului trecut, după mai multe zile de lupte grele.

XS
SM
MD
LG