Linkuri accesibilitate

Rusia avertizează că livrările de arme și avioane F-16 către Ucraina ar putea duce la escaladări fără precedent ale conflictului


Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, afirmă că livrarea de avioane F-16 către Ucraina ar fi o „escaladare inacceptabilă”.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, afirmă că livrarea de avioane F-16 către Ucraina ar fi o „escaladare inacceptabilă”.

Occidentul „se joacă cu focul”, a declarat pe 28 mai Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov. Oficialul rus a reacționat astfel la decizia SUA de a permite livrările viitoare de avioane de luptă F-16 către Kiev. La rândul său, ambasadorul Moscovei în Marea Britanie, Andrei Kelin, avertizează că există pericolul escaladării și afirmă că Rusia are „resurse enorme” pe care încă nu le-a folosit.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a numit permisiunea SUA, acordată aliaților, privind livrarea de avioane de luptă F-16 drept o „escaladare inacceptabilă”, transmite AFP.

„Se joacă cu focul, fără îndoială”, a spus ministrul de externe, Serghei Lavrov, într-un fragment de interviu publicat pe rețelele de socializare la televiziunea rusă. Serghei Lavrov a vorbit despre o presupusă încercare de „slăbire a Rusiei” de către „Washington, Londra și sateliții lor din UE”.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat BBC, ambasadorul Moscovei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a avertizat că războiul ar putea atinge „noi dimensiuni”.

Diplomatul rus spune că durata războiului ține de eforturile de escaladare a conflictului venite din partea NATO, în mod special ale Marii Britanii.

„Mai devreme sau mai târziu, desigur, această escaladare poate căpăta o nouă dimensiune de care nu avem nevoie și de care nu ne dorim. Putem face pace mâine”, a spus Andrei Kelin la BBC.

Confruntat de reporterul BBC cu dovezi dintr-un raport oficial al Națiunilor Unite privind crimele pe scară largă, tortură, viol și deportarea forțată a copiilor din Ucraina, ambasadorul a răspuns, în linia oficială a Moscovei, că forțele ucrainene sunt cele care au comis crime și împotriva civililor.

Luările de poziție ale diplomaților ruși vin în contextul în care Ucraina se pregătește de o contraofensivă militară prin care să recupereze teritoriile ocupate de armata rusă.

Mai mult, o serie de state occidentale s-au arătat dispuse să ofere pregătire pentru piloții ucraineni ce ar urma să navigheze avioanele F-16.

Oficiali ucraineni au declarat că Olanda ar putea fi prima țară care să ofere Kievului avioane de luptă. SUA are cea mai mare flotă de F-16, dar nu este clar dacă ar fi dispuse să transfere câteva Ucrainei. Belgia, Danemarca și Norvegia au oferit pentru moment numai antrenament pentru piloții ucraineni, deși au flote de F-16.

Material preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG