Linkuri accesibilitate

Rusia bombardează fără încetare obiective civile din centrul și sudul Ucrainei


Centrală electrică avariată în urma bombardamentelor rusești în Harkov, 20 octombrie 2022
Centrală electrică avariată în urma bombardamentelor rusești în Harkov, 20 octombrie 2022

Forțele ucrainene au respins mai multe atacuri militare rusești în estul țării, în timp ce Moscova a bombardat localități din centrul și sudul Ucrainei, vizând infrastructura energetică, au declarat pe 30 noiembrie militari și oficiali regionali, în timp ce milioane de oameni se confruntă cu întreruperile de energie electrică și cu criza de carburanți la începutul iernii.

Cinci persoane au fost ucise în estul regiunii Donețk în bombardamentele din ultima zi, a scris guvernatorul Pavlo Kirilenko pe Telegram la 30 noiembrie.

În regiunea centrală Zaporojie, rachete rusești au lovit un punct de distribuție a gazului, potrivit guvernatorului regional Oleksandr Staruh. „Într-una dintre localitățile din districtul Zaporojie, un punct de distribuție a gazului a fost avariat ca urmare a unei rachete, ceea ce a dus la un incendiu. Acesta a fost stins rapid, dar trei străzi au rămas fără gaz”, a scris Staruh pe rețeaua Telegram. Nimeni nu a fost rănit în urma atacului, a mai precizat el.

Valuri de atacuri asupra infrastructurii

Rusia a lansat numeroase valuri de atacuri asupra infrastructurii de electricitate și de încălzire a Ucrainei începând cu luna octombrie, un act despre care Kievul și aliații săi spun că este o campanie deliberată pentru a afecta populația civilă. La Kiev și în împrejurimi, milioane de oameni se luptă să-și încălzească locuințele pe fondul scăderii temperaturilor și al ninsorilor.

Un oficial al unei companii de electricitate a scris pe Facebook că 985.500 de persoane din Kiev au rămas fără curent electric, iar un alt furnizor de electricitate a declarat că orașul va avea întreruperi de urgență ale energiei electrice pe 30 noiembrie.

În dimineața zilei de 30 noiembrie ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, a dat o brumă de speranță declarând că stabilitatea alimentării cu energie electrică „se îmbunătățește pe zi ce trece”, echipele tehnice lucrând non-stop pentru a repara liniile distruse de bombardamente. Dar Halușcenko a avertizat că noi atacuri ar putea provoca daune suplimentare.

Pe linia frontului, Statul Major General ucrainean a declarat la 30 noiembrie că forțele sale au respins șase atacuri rusești în ultimele 24 de ore în Donețk și în regiunea adiacentă Luhansk. Armata a anunțat că trupele rusești continuă să atace în direcțiile Bahmut și Avdiivka, cu tiruri de tancuri și artilerie. Atacurile aeriene rusești au fost efectuate în apropiere de Avdiivka, a precizat Statul Major ucrainean.

Între timp, forțele rusești bombardează fără încetare malul drept al fluviului Nipru și orașul Herson, mai la sud.

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat în discursul său video de noapte că ucrainenii se apără împotriva ofensivei Rusiei în mai multe regiuni, în timp ce aliații NATO au promis mai multe arme pentru Ucraina și echipamente pentru a ajuta la restabilirea alimentării cu energie electrică întreruptă de loviturile rusești.

Iarna, folosită ca o armă

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot, numind alianța formată din 30 de membri o „entitate criminală” pentru că livrează arme celor pe care i-a numit „fanatici ucraineni”.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, aflat în România, unde miniștrii de externe din cadrul alianței au o reuniune de două zile, spune că Vladimir Putin se folosește de frigul iernii „ca armă de război”, în timp ce forțele Moscovei pierd teren pe câmpul de luptă.

Oficiali americani și europeni au declarat că miniștrii NATO se vor concentra pe furnizarea de ajutoare neletale, cum ar fi combustibil, provizii medicale și echipamente de iarnă, precum și pe asistență militară, în timp ce Washingtonul a declarat că va oferi un supliment financiar de 53 de milioane de dolari pentru a cumpăra echipamente pentru rețelele electrice.

Președintele SUA, Joe Biden, a afirmat că acordarea unui ajutor militar mai mare pentru Kiev este o prioritate, dar republicanii, care vor prelua controlul Camerei Reprezentanților din Congres în ianuarie, au vorbit despre oprirea, pentru o vreme, a finanțării, care a depășit 18 miliarde de dolari.

XS
SM
MD
LG