Linkuri accesibilitate

Rusia continuă atacurile cu drone kamikaze, Ucraina susține că le-a doborât pe toate


Consecințele unui atac cu dronă rusească la Kiev într-un apartament de bloc
Consecințele unui atac cu dronă rusească la Kiev într-un apartament de bloc

Alarmele au răsunat la Kiev în dimineața zilei de 30 decembrie. Un alt val de drone lansate de Rusia asupra capitalei Ucrainei și a altor orașe a fost interceptat, la o zi după ce Moscova a efectuat unul dintre cele mai puternice atacuri aeriene de când și-a invadat vecinul, în urmă cu mai bine de 10 luni.

Oficialii ucraineni au declarat că apărarea aeriană militară a distrus „toate” cele 16 drone Shahed de fabricație iraniană lansate de forțele rusești asupra Kievului și altor orașe.

Kievul a fost ținta a șapte drone, după cum spune primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko. El afirmă că două dintre drone au fost doborâte „pe când se apropiau de capitală", în timp ce celelalte cinci au fost interceptate deasupra orașului.

El a precizat că nu au existat victime, dar ferestrele a două clădiri din sud-vestul orașului au fost avariate de căderea unor resturi. O clădire administrativă din cartierul Holosiiv din Kiev a fost parțial distrusă, au spus autoritățile militare. Atacurile au loc la o zi după ce forțele rusești au bombardat orașe din Ucraina, ucigând cel puțin trei persoane.

Ucraina sub bombe: viața la doi kilometri de linia frontului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:20 0:00

„E interesul nostru ca Ucraina să învingă”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că barajul de rachete rusești a lăsat majoritatea regiunilor fără energie electrică într-o cu temperatură scăzută. „Este deosebit de dificil în regiunea Kiev și în capitală, în regiunea Lvov, în Odesa și în regiune, în Herson, în regiunea Vinniția și în Transcarpatia", a spus Zelenski în discursul său din seara zilei de 29 decembrie.

Atacurile rusești au vizat infrastructura civilă în ultimele luni, lăsând milioane de oameni fără electricitate, încălzire și apă, pe fondul instaurării iernii și scăderii temperaturilor în toată țara.

Zelenski a mai spus că situația de pe linia frontului nu a înregistrat schimbări semnificative, luptele din regiunea estică Donețk fiind în continuare foarte intense.

Într-un interviu acordat agenției germane de știri dpa, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la membrii alianței să furnizeze mai multe arme Ucrainei, afirmând că este „în interesul nostru de securitate să ne asigurăm că Ucraina învinge".

„Poate părea un paradox, dar sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai rapidă cale spre pace. Știm că majoritatea războaielor se termină la masa negocierilor - probabil și acest război - dar știm că ceea ce poate obține Ucraina în aceste negocieri depinde în mod inextricabil de situația militară”, a adăugat el.

Stoltenberg a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu a dat niciun indiciu că și-a schimbat obiectivul general al războiului - „să controleze Ucraina” - ceea ce face necesară „pregătirea pentru o perioadă lungă de timp și, de asemenea, pentru noi ofensive rusești”. „Nu trebuie să subestimăm Rusia”, a spus el.

În dimineața zilei de 30 decembrie, Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că în ultimele 24 de ore forțele rusești au lansat 85 de atacuri cu rachete, 35 de atacuri aeriene și 63 de atacuri cu sisteme multiple de lansare de rachete.

Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

XS
SM
MD
LG