Linkuri accesibilitate

Rusia continuă ofensiva în estul Ucrainei, deși Kievul susține că i-a produs pierderi „extraordinare”


Un soldat ucrainean se află lângă un vehicul militar pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei în orașul Bakhmut, aflat pe linia frontului, la 19 februarie.
Un soldat ucrainean se află lângă un vehicul militar pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei în orașul Bakhmut, aflat pe linia frontului, la 19 februarie.

Forțele rusești au continuat să bombardeze pozițiile militare și așezările civile din estul și sudul Ucrainei, spune Kievul la 20 februarie, în ciuda a ceea ce Volodimir Zelenski numea pierderi rusești „extraordinar de semnificative” în zonele-cheie din regiunea Donețk.

Rusia a efectuat 10 lovituri cu rachete și 25 de lovituri aeriene în estul regiunii Luhansk și Donețk, precum și în sudul regiunii Zaporojie, a anunțat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul zilnic, adăugând că au fost, de asemenea, înregistrate 62 de atacuri cu lansatoare de rachete multiple pe linia frontului.

„Inamicul continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive în direcțiile Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka și Șahtar", au precizat capii armatei ucranene care au precizat că bombardamentele au ucis sau rănit mai mulți civili, fără a oferi detalii.

La 19 februarie, Volodimir Zelenski afirma că forțele ucrainene au provocat pierderi grele militarilor ruși în luptele din Donețk în jurul localităților Bahmut și Vuhledar, aflate aproape de linia de demarcație dintre teatrul de est și cel de sud al războiului.

„Situația este foarte dificilă”, spunea Zelenski într-un discurs video la 19 februarie. „Îl distrugem pe ocupant, provocăm pierderi extrem de importante Rusiei. Repet, iar și iar: cu cât Rusia pierde mai mult acolo, cu atât mai repede vom putea pune capăt acestui război cu victoria Ucrainei".

Imagini cu drone militare ucrainene postate săptămâna trecută par să arate că Rusia a pierdut aproape 30 de vehicule blindate, inclusiv tancuri și vehicule de luptă de infanterie, în luptele din jurul localității Vuhledar, care avea o populație de aproximativ 14 mii de locuitori înainte de război.

Se pare că Ucraina ar fi suferit, de asemenea, pierderi grele, dar niciuna dintre părți nu a furnizat cifre privind numărul de victime ale propriilor efective, iar afirmațiile de pe câmpul de luptă sunt dificil de verificat în mod independent.

Autoritățile ucrainene din regiunea sudică Herson au declarat că un bombardament rusesc a lovit curtea unei case dintr-un sat din apropiere, ucigând trei membri adulți ai unei familii și că alte patru persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite.

„Ocupanții ruși au ucis o familie în regiunea Herson, au anunțat oficialii. „Trei persoane au murit la locul tragediei: tatăl, mama și un unchi".

Trupele rusești au fost forțate să părăsească orașul Herson în noiembrie, într-o pierdere majoră a câmpului de luptă din sudul țării pentru Moscova.

XS
SM
MD
LG