Linkuri accesibilitate

Rusia continuă să atace cu drone-sinucigașe ținte civile ucrainene


Pompierii sting un incendiu la instalațiile de infrastructură energetică, avariate de atacul unei drone rusești, Kiev, 31 octombrie 2022
Pompierii sting un incendiu la instalațiile de infrastructură energetică, avariate de atacul unei drone rusești, Kiev, 31 octombrie 2022

Rusia a lansat mai multe drone kamikaze asupra infrastructurii și țintelor civile din sud-estul Ucrainei, au declarat oficialii ucraineni pe 4 noiembrie. Extinsele daune ale rețelei de energie au lăsat milioane de ucraineni fără electricitate, determinându-l pe președintele Volodimir Zelenski să acuze Moscova de „terorism energetic”.

Rusia acuzată de terorism energetic

Valentin Reznicenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovskov, a declarat că armata ucraineană a distrus opt drone Shahed-136 în districtul Nikopol din sudul regiunii. Reznichenko a spus că trupele rusești au bombardat, de asemenea, patru așezări din același district cu rachete Grad și focuri de artilerie, avariind o conductă de gaz și o linie electrică și distrugând clădiri rezidențiale.

Președintele Volodimir Zelenskiy a declarat în discursul său video nocturn din 3 noiembrie că peste 10% din populația ucraineană de dinainte de război, adică 4,5 milioane de persoane, au rămas temporar fără energie electrică din cauza atacurilor rusești. „Simplul fapt că Rusia recurge la terorismul energetic arată slăbiciunea inamicului nostru. Ei nu pot învinge Ucraina pe câmpul de luptă, așa că încearcă să ne înfrângă poporul în acest fel”, a afirmat Zelenski.

Conflictele diplomatice se extind

Rusia a înmânat un protest ambasadorului Marii Britanii la Moscova, Deborah Bronnet, în legătură cu ceea ce Moscova a declarat că a fost implicarea specialiștilor britanici într-un atac cu drone ucrainene asupra Flotei sale din Marea Neagră din Crimeea, săptămâna trecută.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat pe 3 noiembrie că și-a exprimat „protestul hotărât față de participarea activă a specialiștilor britanici la pregătirea și furnizarea de logistică pentru unitățile forțelor de operațiuni speciale ale Ucrainei, inclusiv cele care au ca scop desfășurarea de operațiuni de sabotaj pe mare”.

Rusia nu a furnizat nicio dovadă prin care să-și susțină afirmațiile. Marea Britanie neagă că a efectuat atacul sau că a participat la el.

XS
SM
MD
LG