Linkuri accesibilitate

Rusia a declanșat un val ucigaș de atacuri aeriene asupra Ucrainei


Un spital distrus de un atac cu rachete rusești, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei, în Dnipro, Ucraina, 26 mai 2023.

Rusia a declanșat încă un val de atacuri aeriene împotriva Ucrainei în cursul nopții, dar cele mai multe dintre rachetele și dronele lansate au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, au anunțat oficialii militari și regionali pe 26 mai.

Pe teritoriul Ucrainei a fost declanșată o alertă antiaeriană de câteva ore în cursul nopții, în timp ce Kievul și alte câteva regiuni au fost supuse unor atacuri aeriene.

Armata rusă a lansat 17 rachete și 31 de drone de atac de fabricație iraniană asupra unor ținte civile și militare, dar apărarea aeriană ucraineană a reușit să doboare 10 rachete și 23 de drone, a raportat Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina la începutul zilei de 26 mai.

O unitate medicală din orașul Dnipro a fost lovită în timpul unui atac cu rachete rusești, soldat cu cel puțin un mort și 15 răniți, a declarat președintele Volodimir Zelenski la 26 mai.

„Un alt atac cu rachete rusești, o altă crimă împotriva umanității” scrie Volodimir Zelenski pe Twitter. „Au fost distruse clădirile unei clinici de psihiatrie și ale unei clinici veterinare din orașul Dnipro. Până în prezent, o persoană a fost ucisă și 15 au fost rănite.”

Au fost înregistrate pagube materiale și în districtele Obolon și Șevcenkivski din Kiev, dar Serhi Popko, șeful administrației militare a capitalei, a declarat că nu au fost raportate răniți sau victime în timpul atacului de trei ore asupra capitalei, care a început în jurul orei locale 3 dimineața. A fost al 13-lea atac de acest fel asupra capitalei ucrainene în această lună.

Regiunile Harkov și Dnipropetrovsk au fost, de asemenea, vizate de atacuri, au declarat oficialii locali. Un bărbat a fost rănit în regiunea Dnipropetrovsk în timpul unei nopți „dificile” după cum spune guvernatorul regional Serhi Lisak, în care atacurile rusești au provocat daune substanțiale infrastructurii civile.

Orașele Merefa și Izium din regiunea Harkov au fost lovite și ele în urma atacului cu drone, a declarat șeful administrației militare regionale din Harkov, Oleh Siniehubov.

Pe câmpul de luptă, luptele au continuat în și în jurul orașului Bahmut din estul țării, punctul central al războiului din estul Ucrainei, a declarat Statul Major General în raportul său zilnic din 26 mai, contrazicând din nou afirmațiile Rusiei care susține că a capturat întregul oraș.

„O luptă dură și sângeroasă”

Pe 25 mai, cel mai important oficial din armata americană, generalul Mark Milley, a afirmat că Rusia nu va obține o victorie militară în Ucraina, prognozând o luptă „dură și sângeroasă” în continuare, în timp ce Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, format din țările care sprijină Kievul în lupta sa împotriva Rusiei, a organizat o reuniune virtuală.

„Din punct de vedere militar, acest război nu va fi câștigat de Rusia. Pur și simplu nu are cum”, le-a spus Milley reporterilor pe 25 mai, după reuniune.

El a adăugat că obiectivele inițiale ale Kremlinului - care includeau înlăturarea actualului guvern ucrainean - "nu sunt realizabile din punct de vedere militar". Ele nu vor fi realizate".

Cu toate acestea, a spus el, prezența marii forțe de luptă a Rusiei în Ucraina va face ca încercarea Kievului de a-și recăpăta tot teritoriul, inclusiv cel confiscat de Moscova în 2014, să nu aibă șanse de materializare „pe termen scurt”.

„Asta înseamnă că luptele vor continua. Vor fi sângeroase. Va fi greu. Iar la un moment dat, ambele părți vor negocia o înțelegere sau vor ajunge la o concluzie militară.”

XS
SM
MD
LG