Linkuri accesibilitate

Rusia, dopajul sportivilor și CIO


25 de atleți ruși sunt deja suspendați de la Jocurile din Coreea de Sud și nu vor putea participa indiferent de decizia de marți a Comitetului Olimpic.

Comitetul Olimpic internațional urmează să anunțe în această seară (20:30) dacă Rusia va fi exclusă de la Jocurile olimpice de iarnă din Coreea de Sud, din februarie, a urmare a acuzațiilor că a organizat un sistem național de dopaj.

Ar fi prima dată că o țară este suspendată, până acum, deciziile de excludere luate de Comitetul Olimpic s-au referit strict la sportivi, individual. La Jocurile olimpice de vară de la Rio de Janeiro, din 2016, cu excepția unui atlet, întreaga echipă de atletism a Rusiei a fost suspendată. La fel și cea de haltere. Dar restul atleților ruși au putut participa la Jocuri. De data aceasta, se poate ca decizia să fie mai drastică pentru că este vorba de Jocuri de iarnă, iar acuzațiile de dopaj la nivel național se referă la sistemul care a funcționat în pregătirea și în timpul Jocurilor olimpice de iarnă din 2014, care au fost găzduite de Rusia la Soci.

25 de atleți ruși sunt deja suspendați de la Jocurile din Coreea de Sud și nu vor putea participa indiferent de decizia de marți a Comitetului Olimpic privind soarta întregii echipe a Rusiei. Desigur, și acești 25 dau șansa de a contesta acuzațiile de dopaj.

La sfârșitul lui noiembrie, după ce încă un grup de cinci atleți fusese suspendat de la Jocurile olimpice, Kremlinul a protestat din nou. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a spus atunci că „victoria” de la Soci „va rămâne etern în posesia echipei naționale și atleților-eroi”. Rusia s-a clasat în fruntea tabelului medaliilor la Soci, dar cele mai recente sancțiuni și anulări de medalii au retrogradat-o pe locul trei, după Canada și Norvegia.

Președintele Vladimir Putin lăsa chiar de înțeles la începutul lunii noiembrie că tensiunile legate de participarea rusă la Jocurile de iarnă din Coreea de sud, care se vor ține cu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia, au ca scop perturbarea scrutinului.

Cu toate acestea, luni, înainte de decizia Comitetului olimpic internațioanl, purtătorul de cuvânt al Kremlinul a declarat că pentru moment, nimeni nu discută la Moscova posibilitatea ca Rusia să „boicoteze” Jocurile din februarie.

Înainte de Jocurile de vară din Brazilia s-a discutat intens, deasemeni, despre posibilitatea ca întreaga echipă a Rusiei să fie exclusă din motive de dopaj, dar până la urmă, Comitetul Olimpic a lăsat federațiile sportive să decidă: rezultatul a fost că sute de atleți ruși au luat poarte la competiție, câștigând 56 de medalii.

De data aceasta, comentează BBC, diferența este că Agenția Mondială Antidopaj a declarat că agenția națională rusă antidopaj „Rusada” continua să nu se conformeze standardelor internaționale. Acuzație confirmată luna trecută de o comisiei a Comitetului olimpic international, care a anchetat reanalizarea testelor antidopaj de la Soci.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG