Linkuri accesibilitate

Rusia: Începe procesul jurnalistului american Evan Gershkovich


Gershkovich este primul jurnalist american arestat pentru acuzații de spionaj în Rusia de la sfârșitul Războiului Rece, în urmă cu peste trei decenii.
Gershkovich este primul jurnalist american arestat pentru acuzații de spionaj în Rusia de la sfârșitul Războiului Rece, în urmă cu peste trei decenii.

La Ekaterinburg începe procesul de judecată al jurnalistului american Evan Gershkovich, care se confruntă cu acuzații de spionaj, negate de el, de angajatorul său și de guvernul SUA. De peste un an, reporterul se află în detenție preventivă la închisoarea Lefertovo din Moscova.

În timpul unei scurte apariții în fața jurnaliștilor, Gershkovich a fost văzut ras în cap în timp ce stătea într-o cușcă de sticlă, purtând o cămașă cu guler deschis și brațele încrucișate.

Procesul de judecată se desfășoară cu ușile închise la Ekaterinburg, orașul unde jurnalistul a fost arestat la 29 martie 2023, când se afla într-o călătorie de documentare în vederea un reportaj. Autoritățile ruse l-au acuzat însă că se afla în zonă pentru a încerca să obțină secrete militare.

Proces cu rezultat aproape sigur

Gershkovich este primul jurnalist american arestat pentru spionaj în Rusia de la sfârșitul Războiului Rece.

La proces a fost interzisă prezența prietenilor, familiei sau reprezentanților ambasadei SUA.

Dacă va fi găsit vinovat, Gershkovich riscă până la 20 de ani de închisoare. O sentință de condamnare pare un rezultat aproape sigur.

De la arestarea sa de acum peste un an, jurnalistul a fost deținut în infama închisoare Lefortovo din Moscova, iar toate apelurile la eliberarea sa au fost respinse.

Președintele executiv al companiei Dow Jones și editorul Wall Street Journal, Alma Latour, alături de redactoarea-șefă a ziarului, Emma Tucker, au declarat la 14 iunie că Gershkovich se confruntă cu o „acuzație falsă și nefondată”, iar decizia Rusiei de a organiza un „proces fictiv” este „profund dezamăgitoare și nu mai puțin revoltătoare”.

Alți americani deținuți în Rusia

Gershkovich și un alt american, fostul pușcaș marin Paul Whelan, care execută o pedeapsă de 16 ani tot pentru spionaj, au fost desemnați de guvernul SUA drept „deținuți pe nedrept”.

O astfel de desemnare permite atribuirea cazurilor lor biroului trimisului special pentru problemele ostaticilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA, sporind astfel profilul politic al cazului și permițând autorităților americane să aloce mai multe resurse pentru a asigura eliberarea prizonierilor.

Gershkovich nu este însă singurul jurnalist american reținut în prezent de autoritățile ruse. Este vorba și despre jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva, care deține dublă cetățenie americană și rusă.

În vârstă de 47 de ani, ea a fost arestată în Kazan în octombrie și acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în conformitate cu o lege rusă care vizează jurnaliștii, activiștii societății civile și alții. Ea a fost acuzată și de răspândirea de „falsuri” despre armata rusă și riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată.

RFE/RL și guvernul SUA susțin că acuzațiile sunt represalii pentru activitatea sa de jurnalistă RFE/RL în Praga.

Spre deosebire de Gershkovich și Whelan, Kurmasheva nu a fost desemnat drept „deținută pe nedrept”, în ciuda apelurilor repetate ale angajatorului și familiei sale în acest sens.

O altă cetățeană ruso-americană, Ksenia Karelina (născută Khavana) a apărut săptămâna trecută în fața instanței din Ekaterinburg, la începutul procesului său de judecată, fiind acuzată de trădare.

Karelina, în vârstă de 33 de ani, a fost arestată în februarie, în timpul unei vizite în orașul său natal Ekaterinburg, după ce ofițerii de securitate au acuzat-o că a trimis 51 de dolari și 80 de cenți din contul său bancar din SUA către fundația Razom for Ukraine, care ajută civilii ucraineni.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG