Linkuri accesibilitate

Rusia a lansat peste noapte rachete și drone pe teritoriul Ucrainei


Un soldat ucrainean din Brigada 93 trage cu un mortier francez de 120 mm cu pușcă tractată spre pozițiile rusești din Bahmut, pe 15 februarie.
Un soldat ucrainean din Brigada 93 trage cu un mortier francez de 120 mm cu pușcă tractată spre pozițiile rusești din Bahmut, pe 15 februarie.

Armata rusă a lansat în cursul nopții rachete și drone pe teritoriul Ucrainei, declanșând alerte aeriene și sistemul de apărare antiaeriană al țării, informează oficialii ucraineni la începutul zilei de 16 februarie.

Scriind pe Telegram, Andri Iermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, a declarat că au fost lovite instalații și zone neprecizate din nordul și vestul Ucrainei, precum și din regiunile centrale Dnipropetrovsk și Kirovohrad. Yermak a declarat că apărarea aeriană a Ucrainei a neutralizat un număr nespecificat de rachete și drone. Nu se știe dacă au existat victime.

În vestul Ucrainei, Maksim Kozițki, șeful administrației militare regionale din Lvov, a declarat că „o instalație de infrastructură critică” a fost lovită în regiune, în timpul atacului rusesc din cursul nopții.

Noile atacuri au loc pe fondul informațiilor despre intensificarea luptelor în estul țării. Artileria, dronele și rachetele rusești au bombardat fără încetare, timp de luni de zile, zonele din estul țării controlate de ucraineni, lovind fără discriminare obiective civile și provocând distrugeri

În informarea sa zilnică din 16 februarie, Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra a 15 așezări din estul țării.

Regiunile Donețk și Luhansk, care formează regiunea industrială Donbas de la granița cu Rusia, au suferit daune considerabile din cauza bombardamentelor rusești, în timp ce Moscova ar fi masat mai mulți militari în zonă.

La 15 februarie, forțele de invazie rusești au pretins că au înregistrat unele succese pe câmpul de luptă, afirmând că au străpuns două linii de apărare ucrainene în estul regiunii Luhansk și că au împins trupele ucrainene înapoi cu aproximativ 3 kilometri.

Afirmația Moscovei nu a putut fi verificată din surse independente. Deocamdată oficialii ucraineni nu au făcut niciun comentariu.

Pe de altă parte, administrația militară de la Kiev a declarat că șase baloane de recunoaștere au fost detectate plutind deasupra capitalei pe 15 februarie și că „majoritatea” au fost doborâte.

Administrația a precizat că baloanele „puteau transporta reflectoare pentru radar și anumite echipamente de recunoaștere” și erau concepute „pentru a identifica și epuiza” apărarea aeriană a Ucrainei.

Mobilitatea, puterea de foc și protecția echipajului. Tancul german Leopard 2 vs. tancul rusesc T-90
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00

Între timp, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că forțele țării sale vor avea nevoie de „câteva luni” pentru a învăța cum să folosească noile arme occidentale înainte de a încerca să-i respingă pe ruși afară din Ucraina.

La Moscova, într-un discurs rostit în fața camerei inferioare a Dumei de Stat la 15 februarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut că sprijinul occidental pentru efortul de război al Kievului a fost aranjat în prealabil, afirmând că „SUA și sateliții săi duc un război hibrid complex, după ani de pregătire”.

Lavrov a afirmat că în doctrina revizuită a politicii externe rusești, care va fi publicată în curând, va fi subliniată necesitatea de „a pune capăt monopolului occidental asupra modelării cadrelor vieții internaționale”.

XS
SM
MD
LG