Linkuri accesibilitate

Rusia lansează un nou val de atacuri asupra Ucrainei


Casă distruse de atacurile rusești la Kiev, 29 decembrie 2022. Imagine postată pe Telegram de consilierul prezidențial Kirilo Timoșenko preluată de Reuters.
Casă distruse de atacurile rusești la Kiev, 29 decembrie 2022. Imagine postată pe Telegram de consilierul prezidențial Kirilo Timoșenko preluată de Reuters.

Un nou val de lovituri rusești a avut loc la începutul zilei de 29 decembrie în Ucraina, apărarea antiaeriană ucraineană doborând mai multe rachete în câteva orașe, inclusiv la Kiev.

Alarma aeriană a fost auzită în toată țara, iar consilierul prezidențial Oleksi Arestovici a anunțat pe Facebook că a fost vorba de mai multe valuri de rachete.

Explozii au putut fi auzite la Kiev, Jîtomir și Odesa, au relatat martori oculari și presa locală.

În cursul nopții de miercuri spre vineri, rușii au atacat cu drone kamikaze elemente de infrastructură în regiunile Harkov, Zaporojie și Dnipropetrovsk, dar cele mai multe dintre ele au fost doborâte de armata ucraineană, a anunțat Statul Major pe 29 decembrie, în timp ce luptele în Donbas au continuat fără progrese semnificative de parte.

„Ocupanții ruși au lovit din nou infrastructura energetică a Harkovului, folosind 13 vehicule aeriene fără pilot iraniene Shahed-136 în atac. Apărarea ucraineană a doborât 11 din aceste drone”, a spus Statul Major în raportul său din dimineața zilei de miercuri.

În regiunea Dnipropetrovsk au fost doborâte cinci drone, se mai spune în comunicat.

Bombardamentele care au avut loc în cursul nopții la periferia orașului Zaporojie a avariat linii de electricitate, conducte de gaz și mai multe case.

„Peste 120 de rachete au fost lansate de „reaua lume rusă” ca să distrugă infrastructura vitală și ca să ucidă în masă civili. Așteptăm noi propuneri din partea „pacificatorilor” pentru o „rezolvare pașnică”, „garanții de securitate pentru Federația Rusă” & provocări indezirabile”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoleak

Forțele ruse au bombardat de asemenea și maternitatea unui spital din orașul Herson, recent eliberat, a declarat pe telegram Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kiev, care a adăugat că nu au fost înregistrați răniți.

Armata ucraineană a anunțat că forțele ruse au lansat zeci de rachete și tiruri de artilerie de-a lungul întregii linii a frontului din est, în timp ce au încercat să-și continue ofensiva în zonele Bahmut și Avdiyivka din regiunea Donețk și să-și consolideze pozițiile în zona Lîman din Luhansk.

Șeful serviciilor de informații ucrainene Kirilo Budanov a declarat pentru BBC că luptele din est sunt în impas, pentru că nici Ucraina, nici Rusia nu fac progrese semnificative.

„Situația este blocată”, a spus Budanov într-un interviu.

Rușii continuă să bombardeze orașul Bahmut, dar în alte părți par să fie în defensivă.

Venirea sezonului rece a încetinit și operațiunile militare ucrainene de-a lungul celor 1.000 de kilometri ai liniei frontului.

„Nu-i putem învinge complet pe nici o direcție. Nici ei pe noi”, a declarat Budanov pentru BBC. „Așteptăm cu nerăbdare armament nou și sosirea unor arme mai avansate”.

Budanov a adăugat că Rusia a suferit pierderi serioase, dar forțele ucrainene nu încă au resurse pentru a înainta în mai multe zone.

Afirmațiile lui Budanov nu au putut fi verificate în mod independent.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia își va consolida trupele și echipamentele din Ucraina. El a fost citat de TASS spunând că trupele nou mobilizate de Moscova au avut parte de o „instrucție serioasă”, deși majoritatea nu au fost trimise încă pe front.

„Suntem angajați în activități care ne vor permite să lucrăm mult mai eficient în aceste teritorii în viitorul apropiat”, a spus șeful diplomației ruse pentru agenția TASS.

Lavrov a mai spus că Rusia dorește ca situația din Ucraina să fie rezolvată cât mai repede posibil, cu accent pe apărarea civililor și salvarea vieților soldaților.

Cu relatări Reuters, BBC, DPA și TASS

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG