Linkuri accesibilitate

Rusia lansează atacuri cu rachete și drone în Ucraina. Alertă de raid aerian în sud


Forțele de apărare aeriană au distrus dronele iraniene pe care Rusia le-a lansat asupra Ucrainei în noaptea de 16 iunie, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„În această seară, Federația Rusă a efectuat un alt atac aerian împotriva Ucrainei - folosind două UAV-uri (drone) de atac iraniene de tip Shahed. Toate dronele au fost distruse de apărarea antiaeriană”, se afirmă în informarea Statului Major.

Comandamentul Forțelor Aeriene a precizat mai târziu că dronele au fost distruse în direcția sud - în regiunea Nikolaev. Statul Major a reamintit, de asemenea, că în cursul zilei trecute, invadatorii au lansat cinci atacuri cu rachete, folosind rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 și Kh-59. În plus, trupele ruse au executat peste 60 de atacuri aeriene și peste 80 de atacuri cu rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și zonelor populate.

„Din păcate, există morți și răniți în rândul populației civile. Au fost avariate unități industriale din Krivoi Rog, regiunea Dnipropetrovsk, clădirile rezidențiale și infrastructura administrativă din regiunea Herson”, se arată în raport.

Comandamentul a menționat că probabilitatea lansării de rachete și lovituri aeriene pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne „foarte mare”. În plus, potrivit Statului Major General, armata ucraineană a distrus 20 de UAV-uri de atac iraniene de tip Shahed-131/136, UAV-uri operaționale-tactice Orlan-10 și alte trei drone de recunoaștere.

Târziu în seara zilei de 15 mai, în Ucraina a fost înregistrată mișcarea dronelor kamikaze de tip Shahed. Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au spus că dronele se deplasează în direcția sudică. Institutul American pentru Studierea Războiului a remarcat că forțele ruse au intensificat loviturile pe teritoriul Ucrainei, în special în zonele din profunzime, o strategie care „face parte dintr-o nouă campanie aeriană rusă în Ucraina, menită să reducă capacitatea Ucrainei de a desfășura operațiuni contraofensive în pe termen scurt.”

După cum afirma Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 15 iunie, Kremlinul continuă să emită „ordine criminale” de a declanșa atacuri pentru deteriorarea infrastructurii de pe teritoriul Ucrainei, în doar două săptămâni din iunie, armata rusă lansând mai mult de 140 de rachete de diferite tipuri și peste 250 de UAV-uri de atac.

XS
SM
MD
LG