Linkuri accesibilitate

Rusia, NATO și dreptul de a pluti în Marea Neagră


Varna, Sea Breeze 2019.
Varna, Sea Breeze 2019.

Rusia sugerează revizuirea Convenţiei de la Montreux, care reglementează tranzitul şi navigarea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

Rusia a început încă din primăvară să sugereze revizuirea Convenţiei de la Montreux, care reglementează tranzitul şi navigarea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Prima cerere a venit de la autoritățile ruse din Crimeea, în momentul începerii manevrelor militare NATO de anul acesta. Dintre cele șase țări riverane, trei: România, Bulgaria și Turcia sunt membri în NATO, în vreme ce Ucraina și Georgia sunt parteneri asociați ai NATO și doresc să adere.

Aderarea Ucrainei și Georgiei este însă imposibilă în viitorul apropiat, ambele având părți din teritoriul la Marea Neagră ocupate de Rusia

Aderarea Ucrainei și Georgiei este însă imposibilă în viitorul apropiat, ambele având părți din teritoriul la Marea Neagră ocupate de Rusia, unul din acestea fiind chiar Crimeea, în largul căreia au avut loc manevrele NATO, cu participarea tuturor țărilor riverane, inclusiv Ucraina și Georgia.

La exercițiul internaţional Sea Breeze-2019, care s-a desfășurat între 1 şi 12 iulie în partea de nord-vest a Mării Negre, au participat aviaţia maritimă şi nave din mai multe ţări membre şi partenere NATO, între care SUA, Marea Britanie, Canada, Italia, Turcia, Polonia, Bulgaria, Grecia, România, Danemarca, Letonia, Estonia, precum Ucraina şi Georgia, iar o bună parte a navelor străine au trebuit să treacă prin strâmtorile Bosfor și Dardanele.

Convenția de la Montreux, un tratat din 1936 privind trecerea navelor militare prin Bosfor și Dardanele, stabileşte suveranitatea Turciei asupra strâmtorilor care leagă Mediterana de Marea Neagră. Conform convenţiei, navelor țărilor neriverane li se permite să treacă prin strâmtori în timp de pace şi de război, însă trebuie să-i anunțe pe turci cu cel puțin 15 zile înainte.

Odată intrate în Marea Neagră, navele țărilor neriverane, fie civile fie de război, cum a fost cazul crucișătorului american USS Donald Cook, nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile. Asta înseamnă că țările NATO, atunci când vor să facă manevre de durată mai lungă, trebuie să ruleze navele și să le înlocuiască o dată la fiecare trei săptămâni.

Rusia anunțase înainte că manevrele din Marea Neagră sunt o idee periculoasă şi că Moscova va reacţiona în consecinţă. Flota rusă din Marea Neagră a organizat în paralel propriile exerciţii în această perioadă, cu participarea aviaţiei maritime şi a unor submarine.

Dar Convenția de la Montreux limitează și activitatea statelor riverane. Tocmai legat de submarinele Rusiei, Ucraina a informat Turcia că Rusia încalcă sistematic Convenţia de la Montreux, după ce a remarcat o intensificare a frecvenţei trecerilor submarinelor ruseşti prin strâmtoarea Bosfor.

Așa încât, o revizuire a convenției de la Montreux nu ar fi în nici un caz unidirecțională și ar afecta la fel de bine libertatea de circulației a Rusiei în zona strâmtorilor Mării Negre.

Conform aceleiași convenții, statele riverane Mării Negre îşi pot trimite submarinele dincolo de Marea Neagră numai în scop de efectuare a unor lucrări de întreţinere. Submarinele rusești depistate se îndreptau, cel mai probabil, spre Siria, însă frecvența lor pare o încălcare limpede a Convenției de la Montreux.

Așa încât, o revizuire a convenției de la Montreux nu ar fi în nici un caz unidirecțională și ar afecta la fel de bine libertatea de circulației a Rusiei în zona strâmtorilor Mării Negre.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG