Linkuri accesibilitate

Rusia nu mai controlează total niciuna dintre regiunile anexate din Ucraina


Kupiansk. Un spital după un atac al armatei ruse
Kupiansk. Un spital după un atac al armatei ruse

Rusia nu mai deține controlul total asupra niciunei dintre cele patru provincii ucrainene pe care oficial le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene au avansat și în provincia Herson din sudul țării, eliberând totodată și noi zone din estul țării, relatează agențiile internaționale de știri.

Luni, armata rusă a recunoscut că forțele ucrainene au spart linia frontului în regiunea Herson, cu ajutorul „unităților sale superioare de tancuri”, în apropierea localităților Zoltaia Balka și Alexandrovka.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat, potrivit cotidianului britanic The Guardian, că trupele ruse s-au regrupat pe ceea ce el a numit o „linie defensivă pregătită dinainte”.

Amploarea contraofensivei ucrainene nu este confirmată încă din surse independente, dar bloggerii militari ruși scriu că tancurile ucrainene ar fi avansat zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al Niprului.

Dacă este confirmată, ofensiva ucraineană amenință linii vitale de aprovizionare a trupelor rusești.

Un oficial instalat de Rusia în regiunea Herson, Kirill Stremusov, a recunoscut că forțele ucrainene „au pătruns puțin mai adânc”, dar a insistat că „totul este sub control” și că „sistemul de apărare al Rusiei funcționează”, relatează AP.

Cu toate acestea, Rusia a pretins că a înregistrat și o serie de victorii. Șeful regiunii Herson, instalat de Moscova, Vladimir Saldo, a declarat că aviația militară rusă ar fi oprit avansul trupele ucrainene de-a lungul malului vestic al Niprului, spre barajul cheie de la Nova Kahovka.

Nici aceste informațiile nu sunt verificate din surse independente.

La sfârșitul săptămânii, trupele ucrainene au recucerit orașul Liman din regiunea Donețk – teoretic, parte a Rusiei, după anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene.

Rusia ocupă în acest moment aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea, anexată abuziv în 2014. Din septembrie, ucrainenii au recucerit zone întinse, prin contraofensivele lansate în paralel în nord-est și sud.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG