Linkuri accesibilitate

Diplomat american: Rusia nu vrea o înțelegere politică cu Ucraina, ci escaladarea conflictului


Înaltul reprezentat al Statelor Unite pentru reconciliere în Afganistan, Zalmay Khalilzad
Înaltul reprezentat al Statelor Unite pentru reconciliere în Afganistan, Zalmay Khalilzad

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus în timpul călătoriei sale recente în Africa – diplomații ruși reluând după aceea această temă – că Moscova și-ar dori o înțelegere politică cu Ucraina, dar că aceasta pune piedici.

Diplomat american: Rusia nu vrea o înțelegere politică cu Ucraina, ci escaladarea conflictului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Fostul ambasador american la ONU, Zalmay Khalilzad denunță într-un articol de opinie publicat în Wall Street Journal ceea ce consideră o cacialma a rușilor. Khalilzad arată că, dacă Moscova își dorește cu-adevărat dialog, atunci știe unde sunt canalele diplomatice la care să apeleze. Secretarul de stat Antony Blinken și șeful consilierilor pentru securitate națională, Jake Sullivan vorbesc cu omologii lor, dar nu există niciun indiciu – arată articolul – că Putin își dorește o soluție politică. Zalmay Khalilzad mai scrie că mesajele trimise de Moscova continuă să fie contradictorii și adaptate la diverse categorii de public. Enunțând o așa-zisă dorință de a ajunge la o înțelegere politică este menit „să diminueze sprijinul pentru Ucraina, divizeze sprijinitorii și reduce izolarea internațională a Rusiei”.

Moscova pare să se pregătească pentru escaladarea conflictului și preluarea de noi teritorii

Autorul e de părere că, pentru a evalua corect intențiile rușilor, trebuie să privim către faptele concrete și acestea nu arată ca preludiul la o înțelegere politică, ci dimpotrivă, Moscova pare să se pregătească pentru escaladarea conflictului și preluarea de noi teritorii. Între ambițiile Kremlinului se numără anexarea de teritorii aflate sub control rus, acum, ocuparea de noi teritorii, atacuri împotriva unor orașe din afara Donbasului și eradicarea identității ucrainene, oriunde este posibil. Zalmay Khalilzad arată că liderii ucraineni înțeleg că nu există condiții pentru o înțelegere politică și dacă negocieri ar începe, situația militară va deveni factorul determinant. Fostul ambasador arată că ucrainenii fac sacrificii pentru a crea o realitate care să le fie favorabilă.

Zalmay Khalilzad este de părere că o soluție negociată este un deznodămând ideal, dar asta va depinde de capacitatea Ucrainei de a crea riscuri pentru Rusia, mărind costurile pe care Moscova le plătește pe plan internațional. El crede că Occidentul trebuie să descurajeze escaladarea conflictului de către Rusia și anexarea de noi teritorii. El trebuie să mărească șansele de succes ale ofensivei ucrainene, cu planuri realiste și bazate pe resurse. În plus, Occidentul – crede fostul ambasador – trebuie să facă alte țări – inclusiv cele din Africa sau Asia – să înțeleagă cât de importantă este cauza ucraineană.

XS
SM
MD
LG