Linkuri accesibilitate

Zelenski vizitează Roma, iar Rusia pierde teren și bombardează civili


Soldați ucraineni trag cu un tun în apropiere de Bakhmut la 12 mai.
Soldați ucraineni trag cu un tun în apropiere de Bakhmut la 12 mai.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Roma pe 13 mai, în timp ce Berlinul anunță un pachet de ajutor militar de 3 miliarde de dolari pentru Kiev - cel mai mare de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei - înainte de o potențială vizită a liderului ucrainean în Germania.

Călătoria lui Zelenski are loc la scurt timp după ce Rusia a lansat un alt atac cu drone asupra Kievului și a bombardat orașe din centrul și sudul Ucrainei, provocând pagube materiale, în contextul în care au fost raportate unele câștiguri ucrainene în Bakhmut, unde au loc lupte grele de luni de zile.

Zelenski a precizat pe Twitter că în timpul vizitei sale îi întâlnește pe președintele Sergio Mattarella, cu premierul Georgia Meloni și cu papa Francisc.

Pe de altă parte, apărarea antiaeriană a Kievului a doborât toate dronele lansate de Rusia în cursul nopții, a raportat administrația militară a capitalei la 13 mai, fără a preciza numărul acestora. Nu au fost înregistrate pagube sau victime, spun comandanții defensivei capitalei Ucrainei. A fost cel de-al șaselea atac cu drone asupra Kievului în această lună.

În orașul central Hmelnițki, în cursul nopții, bombardamentele au rănit mai multe persoane au fost rănite și au avariat elemente de infrastructură critică, a transmis administrația militară a regiunii în dimineața zilei de 13 mai.

Primarul din Hmelnițki, Oleksandr Simcișin, a afirmat că au fost avariate școli, unități medicale, clădiri administrative, obiective industriale și blocuri de locuințe. „Numărul răniților nu este încă știut”, a spus el.

Primarul orașului Nikolaev din sudul țării, Oleksandr Sienkevici, a afirmat că bombardamentele din timpul nopții au rănit trei persoane. Atacul a avariat o fabrică și mai multe locuințe.

Zelenski la Roma

Zelenski urmează să se întâlnească cu președintele Sergio Mattarella, cu prim-ministra Georgia Meloni și cu papa Francisc în timpul vizitei sale. Pe 14 mai, lui Zelenski i se va decerna prestigiosul premiu Charlemagne în orașul Aachen din nordul Germaniei.

Rămâne neclar dacă el va participa personal la ceremonie și dacă va călători, de asemenea, la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele Frank-Walter Steinmeier sau dacă va fi reprezentat de cineva la ceremonie.Berlinul a pregătit un nou pachet de echipamente militare pentru Ucraina în valoare de 2,7 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), cel mai mare de la invazia Rusiei.

Transportul va include 20 de vehicule de luptă de infanterie Marder, 30 de tancuri Leopard 1, 15 tancuri antiaeriene Gepard, 200 de drone de recunoaștere, patru sisteme antiaeriene Iris-T suplimentare, inclusiv muniție. De asemenea, muniție suplimentară de artilerie și peste 200 de vehicule blindate de luptă și logistice, se arată în articol.

Rusia admite retragerea din nordul Bahmutului

Călătoria așteptată a lui Zelenski în Italia are loc la o zi după ce Ucraina a declarat că a recucerit o parte din teritoriul din orașul Bahmut, din regiunea Donețk, unde s-au purtat lupre aprige.

Rusia a recunoscut că forțele sale s-au retras din pozițiile de la nord de Bahmut, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, declarând presei că forțele ruse „au ocupat o nouă linie a frontului” la rezervorul Berhivske, la aproximativ doi kilometri de Bahmut. Konașenkov a spus pe 12 mai că Ucraina a lansat un asalt cu peste o mie de soldați și circa 40 de tancuri, după ce a avansat cu o zi înainte în direcția Soledar „de-a lungul întregii linii de contact”, pe o lungime de peste 95 de kilometri.

Câștigurile, dacă se confirmă, ar fi cele mai mari pentru Ucraina în ultimele șase luni.

Nu este clar dacă acest asalt face parte din contraofensiva planificată despre care se vorbește de ceva vreme.

Există, de asemenea, informații privind înaintea trupelor ucrainene în sud, sugerând o presiune coordonată de către Kiev pentru a încercui forțele rusești din Bahmut.

XS
SM
MD
LG